Foto: VC4
No nevēlamā apmatojuma iespējams atbrīvoties ar visdažādākajiem veidiem un paņēmieniem, bet viena no jaunākajām, kas apvieno sevī mūsdienu zinātnes un tehnoloģijas sasniegumus un pieredzi skaistumkopšanā, ir fotoepilācija.

Domājot par gludu ādu vasarai, tieši ziema ir īstais laiks, kad uzsākt fotoepilāciju, kas tiek uzskatīta par mūsdienīgāko, maigāko un efektīvāko veidu, kā atbrīvoties no nevēlamā apmatojuma. Turklāt, daudzveidīgais fotoepilāciju iekārtu klāsts estētiskajā medicīnā paver plašākas apmatojuma likvidēšanas iespējas.

Katrai problēmai savs risinājums

Foto: VC4
Fotoepilācijai un lāzerepilācijai piemīt gana daudz priekšrocību salīdzinājumā ar pārējām apmatojuma likvidēšanas metodēm, tomēr līdz šim daudzos gadījumos tā nav bijusi efektīva un ir bijuši vairāki ierobežojumi šo procedūru veikšanai. Tagad estētiskā medicīna ne tikai paver plašas apmatojuma likvidācijas iespējas, bet arī pateicoties modernām tehnoloģijām, tā kļuvusi vēl nesāpīgāka. Galvenais - izvēlēties atbilstošu risinājumu - piemērotu IPL vai lāzeriekārtu un šo procedūru veikt pieredzējuša speciālista - ārsta uzraudzībā.

Tāpat kā katram ādas tipam ir savs krēms vai veselības problēmai - medikamenti, arī katrs matiņš ar savu krāsu, struktūru un novietojumu prasa individuālu pieeju.

Arī gaišiem matiņiem

Tā kā fotoepilācijas iedarbība ir vērsta uz pigmentu un melanīnu mata folikulā, blondi, sirmi, rudi mati, pūkas un ļoti tievi mati fotoepilācijai pakļaujas sliktāk nekā tumši un resni mati. Līdz šim ar lāzeriekārtām un IPL (intensīvi pulsējošās gaismas) sistēmām nevarēja likvidēt matus ar samazinātu pigmenta daudzumu vai savādāku pigmentu (blondi, pelēki, gaiši un rudi mati), jo tie neabsorbēja vai absorbēja mazu devu gaismas enerģijas. Mata sīpols pietiekami netika sasildīts, lai likvidētu mata folikulu.

Tomēr ar jaunākās paaudzes aleksandrīta lāzera palīdzību var veiksmīgāk
nekā līdz šim cīnīties ar gaišiem un pūku matiem, jo mata folikuls tiek uzkarsēts intensīvāk un spēcīgāk. Tāpēc izšķiroša ir proves procedūra, pēc kuras parasti arī gaišo matu augšana ievērojami mazinās.

Citā variantā var pielietot Lipoxome ("iekapsulēts melanīna liposomu šķidrums"), lai matu folikuliem piegādātu dabīgo melanīnu. To uzsmidzina uz ādas 4 reizes, divas reizes dienā mēnesi pirms katras fotoepilācijas procedūras. Lai Lipoxome nokļūtu mata folikulā, apmatojums jānoskuj.

Jāatzīst, ka liposomu "pārnesējsistēma" nogādā un uzkrāj dabīgo melanīnu tieši mata folikulā nevis apkārtējā ādā. Lipoxome liposomu molekulas ir mazas, bet pietiekamā daudzumā, lai efektīvi iekļūtu matā, bet nenokļūtu asinsritē vai ādā.

Arī pēc vaksācijas

Tā kā pret gaismas impulsu ir jutīgi tie mati, kas atrodas aktīvajā augšanas (augstas melanīna koncentrācijas dēļ) fāzē, fotoepilāciju parasti nepielietoja, ja nesen bija veikta vaksācija, matiņi likvidēti ar epilātoru vai pinceti. Arī procedūras starplaikos drīkstēja lietot tikai skuvekli vai depilācijas krēmus.

Tomēr tagad ar speciālu fotoepilācijas iekārtu var veikt fotoepilāciju arī pēc matiņu izraušanas - matu likvidējot, zemādā tiek traumēti sīkie kapilāri, ap tiem veidojas mikroasinsizplūdumi. Tad uz tiem raida spēcīgu gaismas impulsu (notiek šo sīko kapilāru koagulācija), asinsvadi nobloķējas, mata folikulam netiek piegādātas barības vielas, skābeklis un līdz ar to - mats iet bojā.

Šo procedūru veic tūlīt pēc vaksācijas, matu izraušanas ar epilātoru vai pinceti. Tā kā pirms procedūras mats tiek izrauts, tam, cik matā daudz tumša pigmenta, nav izšķirošas nozīmes. Var likvidēt arī gaišu un sirmu apmatojumu. Tas ievērojami atvieglo cīņu ar lieko sejas apmatojumu vai arī, ja kāda iemesla dēļ nevar lietot skuvekli vai depilācijas krēmu, piemēram, jutīgas ādas gadījumā.

Ātrāk, precīzāk un mazsāpīgāk

Foto: VC4
Kaut arī fotoepilācija jeb lāzerepilācija tiek uzskatīta par vismazsāpīgāko apmatojuma likvidēšanas metodi, estētiskā medicīnas iespējas piedāvā jaunu Aleksandrīta lāzeru, kas aprīkots ar skeneri. Ar datorprogrammas palīdzību, tas pats noskenē laukumu un pedantiski to apstrādā (jo īpaši lielus laukumus - paduses, bikini, kājas, vēders).

Tādējādi tiek nodrošināts ne tikai 100% rezultāts (manuāli tas tik precīzi nav iespējams), bet arī process ir ātrāks un mazsāpīgāks, jo lāzers iedarbojas tikai uz tām vietām, kur atrodas mats. Turklāt šīs iekārtas uzgalī ir iestrādāta speciāla atvēsinoša gaisa plūsmas sistēma, kas ierīces virsmai, saskaroties ar ādu, neļauj sakarst un pasargā no nepatīkamām sajūtām.

Ko spēj fotoepilācija?

Fotoepilāciju var pielietot dažādām ķermeņa zonām - sejai, krūtīm, kājām, rokām, padusēm un bikini. Protams, neviena metode nedod garantiju, ka matiņi pēc tās nekad vairs neaugs. Tomēr fotoepilācijas priekšrocība ir tā, ka pēc pareizi veikta pilna procedūru kursa, šī korekcija jāveic tikai apmēram reizi pusgadā vai gadā.

Procedūru skaits un periodiskums atkarīgs no apstrādājamās zonas, hormonālā līmeņa, iedzimtības un matu augšanas ātruma, to resnuma un cietības - parasti nepieciešamas četras līdz astoņas fotoepilācijas ar mēneša starplaiku.

Fotoepilācijas kursa ilgums var mainīties arī no cilvēka hormonālā stāvokļa. Pirms fotoepilācijas veikšanas ir svarīgi zināt, vai cilvēkam nav hormonālas dabas traucējumi (paaugstināts vīrišķo hormonu daudzums vai olnīcu policistoze) - jo tādā gadījumā nav iespējams prognozēt, cik procedūru vajadzēs. Tāpēc pirms došanās uz fotoepilāciju vajadzētu novērst arī veselības problēmas.

Pēc fotoepilācijas seansa zemādas mata daļa pati iznāk ādas virspusē un iznīcinātie mati izkrīt 2-4 nedēļu laikā. Tas gan attiecas tikai uz tumšiem matiem, bet gaiši mati un pūkas parasti sāk izkrist tikai pēc ceturtās procedūras. Acīmredzamas pārmaiņas nākamajā dienā pēc fotoepilācijas nevarēs pamanīt un mata fizioloģijas dēļ vienā fotoepilācijas seansā ir iespējams atbrīvoties tikai no daļas apmatojuma.

Manāms efekts parasti sasniedzams pēc otrās vai trešās procedūras, jo gaisma iznīcina tikai tos folikulus, kuri atrodas augšanas (anagēna) fāzē. Tā kā katram matam ir savs augšanas cikls, mati, kuri fotoepilācijas seansa laikā atrodas atpūtas (telogēna) un atmiršanas (katogēna) fāzē, ataug no jauna. Matu daudzums, kas atrodas anagēna fāzē, ir atkarīgs gan no ķermeņa zonas (piemēram, uz augšlūpas ir 65% anagēno matu, uz kājām un rokām - 20%), gan individuālajām īpašībām. Kopumā šie mati sastāda aptuveni 30% no visa ķermeņa apmatojuma, līdz ar to pārējie 70% atrodas pasīvajā fāzē un nespēj absorbēt gaismu, tāpēc tie nepadodas likvidēšanai.

Fotoepilācijai piemīt arī kosmētiski ārstniecisks efekts. Piemēram, pēc bārdu rugāju skūšanas vai pēc bikini vaksācijas matiņi nereti mēdz ieaugt, veidoties pinnes un pigmenta plankumi, bet ar fotoepilācijas palīdzību jau pēc pirmās procedūras šo neestētisko ādas izskatu iespējams atrisināt. Turklāt nav jāgaida, līdz matiņi būs pietiekami gari, vai jābaidās no iekaisumiem. Un ar katru nākamo epilācijas reizi ataugušie matiņi kļūst aizvien retāki un smalkāki.

Lāzerepilācija padusēm mazina arī pārmērīgas svīšanas procesus, jo lāzera staram iedarbojoties uz mata struktūrām, paralēli tiek skartas ādas struktūras un mazināta sviedru dziedzeru lokāla darbība.

Kā norit procedūra

Lai pārliecinātos par procedūras efektivitāti, pirms fotoepilācijas kursa uzsākšanas noteikti jāveic prove! Pirms fotoepilācijas veikšanas klients rakstiski tiek informēts par procedūras būtību un iepazīstināts ar iespējamām kontrindikācijām, kā arī noslēgts vienošanās līgums.

Veicot fotoepilācijas procedūru, gan klients, gan speciālists uzliek tumšas brilles - lai pasargātu acis no spēcīgā gaismas uzplaiksnījuma, kas tiek ģenerēts ik pēc 3 sekundēm. Pirms procedūras uz ādas uzklāj atvēsinošu gēlu, kas mazina sāpes un koncentrē gaismas staru uz mata folikulu.

Dāmu ūsiņas var apstrādāt vidēji 1-2 minūšu laikā, apmatojuma likvidēšana no padusēm ilgst tikai aptuveni desmit minūtes, bikini zona - aptuveni pusstundu, bet kāju apstrāde līdz celim - aptuveni stundu. Standarta uzgaļa apstrādes virsma vidēji ir 2 x 5 cm liela, bet augstvērtīgākām lāzeriekārtām uzgaļi ir maināmi un arī lielāki, lai īsākā laikā būtu iespējams apstrādāt pēc iespējas lielāku ādas laukumu. Kā īpašu jaunumu lāzerepilācijas jomā var minēt iekārtu, kas aprīkota ar skeneri, kas pats noskenē laukumu un pedantiski to apstrādā, nodrošinot 100% rezultātu (manuāli tas tik precīzi nav iespējams).

Fotoepilācija ir mazāk sāpīga nekā, piemēram, vaksācija - protams, tas gan atkarīgs no konkrētā cilvēka sāpju sliekšņa. Procedūras laikā cilvēks sajūt īslaicīgu karstuma iedarbību, ko daži salīdzina ar kņudēšanu, vieglu durstīšanu, citi ar oda dzēlienu - tas ir atkarīgs no individuālās jūtīguma pakāpes.

Augstākas klases fotoepilācijas aparatūrā ir iestrādāta īpaša atvēsināšanas sistēma. Tā ierīces virsmai, saskaroties ar ādu, neļauj sakarst un pasargā no nepatīkamām sajūtām.

Veicot fotoepilāciju/lāzerepilāciju, jārēķinās, ka

  • iegūtais efekts pēc fotoepilācijas kursa iziešanas saglabājas vairākus mēnešus, ataugušie matiņi ir retāki un trauslāki. Diemžēl uz visiem laikiem no matiņiem atbrīvoties nevar. Iespējams, pēc pusgada vai gada būs nepieciešams atkārtot vēl vienu procedūru, jo daba tik viegli nepakļaujas cilvēka vēlmēm.
  • dažādās ķermeņa daļās epilācijas efektivitāte var atšķirties. Visvairāk procedūru vajadzēs kājām, jo tikai 20% matiņu ir aktīvajā augšanas stadijā, bet tieši uz tiem iedarbojas fotoepilācija. Sejas apmatojuma iznīcināšanai - ūsiņām, bārdas rugājiem - pietiks ar četrām procedūrām, lai neveicinātu ādas novecošanos.
  • jaunām sievietēm matiņu augšana ir aktīvāka nekā, sasniedzot četrdesmit gadu slieksni, vecākām sievietēm bieži vien pietiek ar trim epilācijas procedūrām, un matiņi tikpat kā vairs neataug.
  • procedūru veicot ķermeņa daļās, kas tiek pakļautas saules iedarbībai - uz sejas, rokām, tad 10 dienas pēc procedūras jālieto kosmētika, kas aizsargā pret saules starojumu (SPF ne mazāks par 30).
  • var būt īslaicīgs ādas apsārtums, kas ir saistīts ar dabisku mazo asinsvadu reakciju uz siltuma kairinājumu. Pēc pirmās gaismas iedarbības apmēram 5 minūtes tiek gaidīta ādas reakcija. Normāla reakcija ir, ja ap matiņa folikulu veidojas tāds kā pietūkums, tas nozīmē, ka gaismas stars ir sasniedzis savu mērķi. Pēc pāris stundām šī reakcija parasti izzūd. Pirmajā dienā pēc procedūras neiesaka apmeklēt pirti un iet vannā. Savukārt pēc padušu epilācijas nedrīkst lietot dezodorantus un ķermeņa kopšanas kosmētiku, kas satur spirtu. Visjūtīgāk uz fotoepilāciju reaģē virslūpa un bikini zona.
  • nav vēlams lietot antibiotikas un dažus celulīta likvidēšanai paredzētos līdzekļus, kuru sastāvā ir ēteriskās eļļas.
  • pēc fotoepilācijas seansa nav ieteicams likvidēt matiņus, vaksējot un epilējot. Procedūru starplaikos var izmantot tikai depilācijas krēmus un skuvekli; tie nodrošinās vislabāko rezultātu.

Veicot epilāciju ar standarta/ vecās paaudzes IPL (intensīvi pulsējošās gaismas) un lāzeriekārtām,

  • sauļoties tomēr nav ieteicams aptuveni 3-4 nedēļas pirms procedūras. Tas tādēļ, ka gaismas stars, ar kuru iedarbojas uz mata sīpolu, matiņu atpazīst pēc tajā esošā pigmenta melanīna, kas pēc sauļošanās lielā daudzumā koncentrējas arī ādas virskārtā, tātad, veicot fotoepilāciju uz iesauļotas ādas, iespējami tās apdegumi un pigmentācijas veidošanās. Tomēr pat tad, ja gadījies ādu apdedzināt, tā samērā viegli sadzīst un rētas nepaliek. Turklāt padušu zonā, kur saule nepiekļūst, droši var veikt arī vasaras sezonā.
  • Trīs četras nedēļas pirms tās neiesaka veikt vaksāciju, ne arī matiņus raustīt ar pinceti un depilatoru, jo nepieciešams, lai matiņi būtu augšanas stadijā. Jo tie resnāki un stingrāki, jo vieglāk no matiņiem atbrīvoties.

Fotoepilāciju neiesaka veikt

  • akūtu ādas slimību, ādas vēža gadījumā, kā arī, ja ir daudz lielu dzimumzīmju, tetovējumi vai hormonāli traucējumi.
  • meitenēm, jaunākām par 16 gadiem, jo līdz šim vecumam organismā notiek hormonālas svārstības un matiņu folikuli (sīpoli) pilnībā vēl nav noformējušies.
  • grūtniecības laikā, jo nereti hormonālo izmaiņu rezultātā, notiek pastiprināta matiņu augšana. Procedūras laikā gaisma ādas slānī nokļūst tikai 4 - 6 milimetru dziļumā, tādēļ ne grūtniecības, ne ginekoloģisku saslimšanu gadījumā tai nevajadzētu radīt negatīvas parādības. Tomēr bērniņa gaidīšanas periodā grūtnieces āda kļūst daudz jutīgāka, pazeminās viņas sāpju slieksnis. Bet pēc grūtniecības iespējamas hormonu līmeņa svārstības, kas var izraisīt pastiprinātu apmatojuma veidošanos, un tad var nākties epilācijas kursu sākt no jauna.

Fotoepilācijas darbības princips - uz mata sīpolā esošo tumšo pigmentu melanīnu iedarbojas siltums, tādējādi to iznīcinot. Pārsvarā pielietotās klasiskās fotoepilācijas metodes pamatā ir selektīvās fototermolīzes princips, kad spēcīgs gaismas impulss iedarbojas uz matā esošo pigmentu melanīnu, t.i. specifiskas vielas ir spējīgas absorbēt noteikta garuma gaismas viļņus, tādējādi radot to šūnu termisko bojājumu, kas satur konkrēto vielu. Fotoepilācijas gadījumā tas ir melanīns, kas atrodas mata folikulā (sīpolā). Melanīna šūnas absorbē gaismas enerģiju, kas pārvēršas siltumā, noārda tās, un mats iet bojā. Gaismas stara enerģija caur ādu absorbējas tajā mata daļā, kas atrodas zem ādas. Lai gan šī iedarbība ilgst tikai sekundes tūkstošdaļas, tas ir pietiekams ilgs laiks, lai mats sakarstu un tiktu sagrauts folikuls.

Lāzerepilācija vai fotoepilācija?

Fizikālo principu ziņā lāzerepilācija no fotoepilācijas neatšķiras. Abējādi - lāzerepilācijas laikā ar lāzerstara, bet fotoepilācijas laikā ar augstas intensitātes impulsīvās gaismas palīdzību notiek iedarbība uz pigmentu - mata sīpolā esošo melanīnu. Tomēr, gaišāku matiņu gadījumā efektīvāka ir lāzerepilācija, jo lāzerstaram ir spēcīgāka iedarbība. Lāzerepilācija tiek uzskatīta arī par precīzāku metodi ar selektīvāku iedarbību uz matu, neskarot apkārtējos audus.

Savukārt fotoepilācija vairāk piemērota kāju, roku epilēšanai, jo tās laikā var apstrādāt lielāku ādas laukumu, līdz ar to - no nevēlamā apmatojuma atbrīvoties īsākā laika periodā. Nereti epilācijas kursa laikā kombinē abas metodes (fotoepilāciju un lāzerepilāciju).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!