Ikdienai nepieciešamie dažādie intīmās higiēnas piederumi - paketes, ieliktnīši, apmazgāšanās līdzekļi - ir lietas, kas spēj lieliski uzlabot mūsu labsajūtu vai ari likt justies neērti.
Higiēnas piederumu dažādība

Sievietes labsajūtai izstrādāti dažādi intīmās higiēnas piederumi - ieliktnīši ikdienas lietošanai, paketes un tamponi menstruāciju dienām, atkarībā no asiņošanas stipruma, ieliktnīši urīna nesaturēšanas gadījumiem un mazgāšanās līdzekļi. Katram ir savs pielietojums, kuru būtu lietderīgi ielāgot.

Sievietēm, kuras žēlojas par pastiprinātiem izdalījumiem cikla laikā (tā nav slimības izpausme) ir nepieciešami Ieliktnīši. Taču ikdienas veļu var nēsāt arī bez tiem, ja sievietes ginekoloģiskās īpatnības to nepieprasa. Ja neērtības izdalījumu dēļ ir pastiprinātas, ieteicams apmeklēt ārstu. Ieliktnīši nesagādā neērtības, jo ir atbilstoši veļai - parastā izmēra, forma piemērota strlnglem. Vislabāk Izvēlēties dabīga materiāla veļu un arī ieliktnīšus. Sintētiska veļa var radīt dažādus iekaisumus, jo ir neelpojoša, neuzsūc mitrumu.

Pakešu veidi un pielietojums
Pakešu mainīšanas biežums - parasti iesaka lietot vienu ikdienas paketi pa dienu. Sievietēm, kuras ir īpaši alerģiskas, neiesaka lietot aromatizētas paketes. Ar aromātiem un smaržvielām papildinātas paketes un ieliktnīši var izraisīt dažādas ādas un gļotādas alerģijas. Alerģija izpaužas kā diskomforts intīmajās zonās. Bieži vien izmeklējot pacientes, kas vērsušās ar sūdzībām par diskomfortu, rezultāti neliecina ne par seksuāli transmisīvu slimību, ne cita veida ginekoloģisku saslimšanu - vienīgais iemesls ir alerģija. Izrādās, ka sieviete ir mainījusi ikdienas paketes vai ieliktnīšus - tas nereti var būt iemesls.

Mēnešreižu laikā speciālisti iesaka izvēlēties paketes atbilstoši uzsūkšanas spējai. Uz Iepakojuma ir norādīts, cik mitrumu uztvertspējīgas ir paketes. Iesaka mēnešreižu stiprākās asiņošanas laikā lietot paketes ar lielāku uzsūktspēju, tāpat art naktīs, kad nepieciešama pakete visas nakts garumā, Ieteicams lietot gaisa caurlaidīgās, elpojošās paketes, kas veidotas no speciāla materiāla, kas pieļauj gaisa pieplūšanu ķermenim. Pieejamas paketes īpaši alerģiskām sievietēm. Tās ir dārgākas un nopērkamas aptiekās.

Ekoloģiskās paketes
Sievietēm, kuras izvēlas ekoloģisku produkciju, ir iespēja iegādāties īpašas paketes, kas ražotas no dabai un cilvēka organismam draudzīga materiāla. Latvijā pagaidām ir tikai daži izplatītāji, kas tādas piedāvā, un nopērkami šāda veida intīmās higiēnas piederumi Ir specializētajos ekoloģiskajos veikalos. Šādos veikalos nopērkamas arī ekoloģiskās mazuļu autiņbiksītes, ieliktnīši un cita intīmās higiēnas produkcija.

Atšķirībā no plaši izplatītajām paketēm, kas sastāv no polietilēna (sodium polyacrylate), ekoloģiskās paketes pamatā tiek gatavotas no kukurūzas cietes (100%), kas ir draudzīgas videi un labas veselībai. Paketes ir plānas, maigas "ar spārniņlem" vai bez tiem. Izgatavotas no materiāla, kas viegli pārstrādājas, dabā sairst 6-8 nedēļu laikā (salīdzinoši polietilēna paketes - aptuveni pēc 200 gadiem, sadedzinot vai izmetot kopā ar citiem sadzīves atkritumiem tās sāk sadalīties un pūt izdalot dažādas gāzes, ieskaitot metānu, kas ir viens no globālo sasilšanu ietekmējošiem faktoriem). Arī ekoloģiskās paketes, tāpat kā plaši izplatītās polietilēna paketes, ir veidotas no vairākiem slāņiem, kas lieliski notur šķidrumu. Tām ir ļoti maigs virsējais slānis - dabīgā celuloze, paketes apakšslānis - dabīga kukurūzas plēve. Šo pakešu ražošanā netiek izmantots hlors un parfīms.

Latvijā pagaidām tikai nedaudz ir pieejamas pasaulē pietiekami zināmās mazgājamās vairākkārt lietojamās paketes (kokvilnas lupatiņas vai ražotas, izmantojot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus - ar speciāli veidotām mikrošķiedrām).

Tamponu lietošana
Liela daļa jaunu sieviešu izvēlas lietot tamponus. To galvenā priekšrocība ir ikdienas komforta saglabāšana visa mēneša garumā. Galvenie iemesli tamponu izvēlei ir praktiski: piedalīšanās sporta nodarbībās, ērtības, nepatika pret higiēniskajām paketēm, vasaras sezona. Uzskatu, ka tamponus lieto tikai peldēšanas nodarbību laikā, gan jāatzīst par novecojušu.

Tamponi ir dažāda lieluma, sākot ar pavisam maziem - 1,0 cm diametrā līdz pat 1,9 cm diametrā. Līdz ar to daži ir tievāki pat par sievietes mazo pirkstiņu. Tos ari ir pavisam viegli ievietot. Lielie tamponi ir piemēroti dienām ar stipru asiņošanu. Ja tamponu lieto pirmo reizi, ievietošana var sagādāt nelielas neērtības bet iepazīstot sava ķermeņa īpatnības, sarežģījumi nerodas. Turklāt, kā jau visiem komerciāliem produktiem, ari tamponiem iesaiņojumā ir lietošanas pamācība.
Tamponu mainīšanas biežums, gluži tāpat kā higiēnisko pakešu mainīšanas biežums, ir ļoti individuāls. Pirmajās dienās, kad asiņošana stiprāka, ar tamponu droši var "dzīvot" vismaz četras stundas, beidzamajās dienās to var nemainīt pat astoņas stundas.
Tā kā tamponu nevar sajust, ir iespējams to aizmirst neizņemtu. Tas gan var radīt sēnīšu un infekcijas rašanos draudus. Ja sekojat līdzi savai higiēnai, tas gan ir maz ticams.

Paketes urīna nesaturēšanas gadījumiem
Sievietēm vidējos gados bieži vien nākas saskarties ar nepatīkamu problēmu, kuru dēvē par urīna nesaturēšanu. Šādas sūdzības sievietei rodas tuvojoties menopauzei. Tā ir ļoti aktuāla problēma, sievietes par to kaunas un slēpj, kaut gan ar šo nepatīkamo situāciju viegli var tikt galā, konsultējoties un saņemot palīdzību no ārsta. Sievietes jūtas ļoti ierobežotas un nomāktas. Nepatīkama situācija var rasties pat nošķaudoties, paskrienot, straujāk pieceļoties. Lai noskaidrotu urīna nesaturēšanas iemeslu, būtu jādodas pie ārsta. Misēkļi ar urīna nesaturēšanu var būt tikai epizodiski un pēc laika zust, bet var gadīties, ka šāda problēma piemeklē pastāvīgi. Urīna nesaturēšanas gadījumos vajadzētu izvēlēties speciāli šai problēmai paredzētus ieliktnīšus. Tie atšķiras no parastajām paketēm (pēc struktūras līdzīgi bērna pamperiem), jo ir paredzēti tieši urīna uzsūkšanai un nepatīkamā aromāta mazināšanai.

Urīna nesaturēšanai var būt daudz iemeslu: tā ir vērtējama gan kā vecuma posmu maiņas pazīme vai arī var būt saslimšanas simptoms. Ieteicams par šo problēmu aizdomāties jau jaunībā, tūlīt pēc bērniņa piedzimšanas, īpaši, ja bērniņš dzimis liels un smags - maksts sieniņas tiek izstieptas un traumētas. Nepieciešams jau savlaicīgi rūpēties, lai maksts sieniņa atgrieztos savā normālajā stāvoklī. Lieliski palīdzēs mērķtiecīga, speciālista ieteikta vingrošana.

Urīna nesaturēšanas gadījumos var palīdzēt vingrošana, masāža un medikamentoza ārstēšanās. Ja problēma ir patiesi traucējoša un sievieti apgrūtina, var palīdzēt ķirurģiski iejaucoties -problemātisko vietu operējot.

Intīmā higiēna
Personiskās higiēnas vajadzībām ir nopērkami arī dažādi mazgāšanās līdzekļi. Ieteicamākie ir mazgāšanās līdzekļi, kas satur pienskābās baktērijas. Pienskābes baktērijas palīdz uzturēt vēlamo vidi intīmajās zonās un iznīcināt nevēlamās baktērijas. īpaši karstajās dienās, kad notiek pastiprināta svīšana, mazgāšanās ar šiem speciālajiem līdzekļiem lieliski uzlabos pašsajūtu un palīdzēs novērst nepatīkamas smakas rašanos. Ir pieejami mazgāšanās līdzekļi ar aromātiem un piedevām, tomēr jāatceras, ka alerģiskām sievietēm tos lietot nevajadzētu, jo ir novērotas dažādas alerģiskas reakcijas. Mūsu vecmāmiņas savulaik mazgājās ar piena sūkalām, art tās lieliski atsvaidzina.

Piena sēņu iekaisums
Piena sēne ir katras sievietes organismā. Līdz ko rodas veselības problēmas - stress, pārslodze (jaunietēm pirms eksāmeniem) -, piena sēne sāk vairoties un pastiprināti izdalīties. Simptomi ir šādi: pastiprināti izdalījumi no maksts, niezēšana, kņudēšana, sāpēšana makstī un ārējos dzimumorgānos. Sievietes un meitenes šādos gadījumos ir satrauktas, jo līdzīgas pazīmes ir arī dažādām ginekoloģiskām saslimšanām, kuras gūstamas seksuālo kontaktu ceļā. Piena sēnes pastiprinātai augšanai iemesls var būt arī karstums, diabēta saslimšana, antibiotiku pastiprināta lietošana. Pastiprināti svīstot karstā laikā, izsvīdumi, niezoši plankumi var rasties cirkšņos, zem krūtīm (vecākām sievietēm ar lielām krūtīm), padusēs. Par iemeslu var būt dažādas sēnīšu infekcijas. Ja āda kļūst niezoša, tumšāka, iesaka meklēt ārsta palīdzību.

Higiēna
Ārējo dzimumorgānu mazgāšana ar ūdeni un intīmās higiēnas līdzekļiem ir darbiņš, kas jāveic katru dienu, īpaši karstā laikā. Nevajadzētu skalot maksti. Dažreiz ārsti novērojuši, ka jaunas meitenes to pastiprināti dara, lai gan tas nav nepieciešams un ir pat kaitīgi. Maksts mikroflorai ir noteikts sastāvs un to speciāli ārdīt nav nepieciešams. Šis orgāns ir pašattīrošs, un mākslīgi tas nav ne jāskalo, ne jāmazgā. Pārāk centīga iekšējo dzimumorgānu mazgāšana var radīt līdzīgus simptomus - niezēšanu, dedzināšanas un sāpju sajūtu. Sievietes šādos gadījumos ir pamatoti uztrauktas, jo iemesls nav viegli konstatējams, ginekoloģisku saslimšanu nav, bet simptomi ir. Makstī ir labvēlīgais lakto bacilis, kas nodrošina tās nepieciešamo mikrofloru, un pret to nevajadzētu cīnīties

Karstā laika jāievēro:
■ vasarā, kad vēlamies labi izskatīties un valkāt gaišas drēbes, rodas papildu problēmas menstruāciju laikā, tāpēc būtu jāizvēlas piemērota pakete vai tampons;
■ no rīta mazgāties ir obligāti (karstā laikā arī pa dienas vidu), lai novērstu pastiprinātu svīšanu;
■ jāizvēlas ērts apģērbs (dabīga materiāla), gan apakšveļa, gan virsdrēbes;
■ nav ieteicams vilkt apspīlētu apģērbu un cieši apņemtu veļu;
■ ieteicams naktī gulēt kailam vai arī vieglā nakts apģērbā (lai gumija nespiež un "stariņas" negrauž);
■ apakšveļu ieteicams mainīt katru dienu;
■ neatsakāmies no peldēšanās jebkurā laikā, kad ir vēlēšanās (ūdens nevar inficēt maksti arī menstruāciju laikā, ievietojot makstī tamponu);
■ menstruāciju laikā var arī sauļoties, tikai jānovērtē sava labsajūta. No medicīniskā viedokļa tas nelabvēlīgi neietekmē organismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!