Foto: stock.xchng

Jautājums: Esmu ļoti noraizējusies! No skūšanās un epilācijas man ir sametušās strutainas pumpas un ir ieauguši matiņi! Tagad nu jau trešo reizi esmu aizgājusi uz vaksāciju. Bet problēmas nepāriet, tiesa mazliet labāk ir palicis! Bet man no tām pumpiņām ir palikušas lielas rētas. Lielas! Lūdzu, palīdziet! Iesakiet kaut ko! Kādus krēmus lietot pret pumpiņām, pret ieaugušiem matiņiem, un kā likvidēt rētas? Un, ja ir svaigas rētas, vai var apmeklēt solāriju? Lai tās būtu mazāk redzamas?

Atbild skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe Lauma Valeine:

Atbilde: Ieauguši matiņi rodas, ja tiek traumēta mata sakne un mats vairs nespēj normāli izaugt virs ādas. Tomēr jāatceras, ka matu maisiņa iekaisums jeb folikulīts ir baktēriju izraisīta infekcija, kas jāārstē ar antibiotiku saturošiem līdzekļiem, piemēram, Fucidīna krēmu, kas ir recepšu medikaments. ( To var izrakstīt tikai ārsts!) Pagaidām mājas apstākļos iekaisušās vietas var dezinficēt ar spirtu saturošiem losjoniem vai dezinficējošu/dziedējošu krēmu, piemēram, Bephanten plus.

Rētu mazināšanai var tikt pielietoti gan speciāli ārstnieciskie līdzekļi, gan lāzeri. Jo rētas ir jaunāks, jo rezultāts- labāks. Taču sauļot rētas nedrīkst nekādā gadījumā, jo tas nelabvēlīgi ietekmēs ne tikai rētu vizuālo izskatu, bet arī to likvidēšanu. Jūsu gadījumā noteikti nevajadzētu veikt vaksāciju. Kā viens no problēmas risinājumiem ir lāzer vai fotoepilācija. Tās laikā ar lāzera vai gaismas staru tiek iznīcināts mata folikuls, to netraumējot, līdz ar to matiņi neieaug, neveidojas pumpas un arī esošais iekaisums tiek mazināts.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!