pelējums
Foto: stock.xchng
Kaitīgs vai nekaitīgs? Bērnībā vecmāmiņas ļāva ēst saziedējušu maizīti? Vai pelējuma kārtiņa uz siera, kas ir parādījusies, kamēr pārtikas produkts gaida savu kārtu, ir baudāms tāpat kā īstie – pūdētie sieri?

Daži pelējuma veidi var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas un elpošanas problēmas. Daudzi uzskata, ka to pelējumu ir vienkārši nokasīt, nogriezt, lai apēstu atlikušo bez bēdām. Tomēr pelējuma skartās vietas ir tikai aisberga redzamā daļa. Bīstamākās vielas, ko pelējums var saturēt ir, piemēram:

  • Mikotoksīni - indīgas vielas, kuras ražo noteiktas pelējuma sēnītes, kas atrodamas, galvenokārt, uz graudu un riekstu kultūraugiem.Bet arī selerijas un āboli var saturēt mitoksīnus, ja tos ir skārusi pelējuma sēnīte. No tiem bīstamākie skaitās aflatoksīni.
  • Aflatoksīni - vēzi izraisošas vielas, ko ražo noteiktas pelējuma sēnītes, īpaši tās, kas atrodamas uz kukurūzas un zemesriekstu kultūraugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!