Foto: stock.xchng

Jautājums: Esmu pārdzīvojusi bērnībā seksuālu vardarbību no ģimenes locekļa. Tagad man jau 25, bet seksuāla kontakta brīžos jūtu, ka nespēju atraisīties. It kā galvā nav tāda tieša kontakta ar pagātnes notikumu, bet laikam jau tas ir dziļāk. Kopuma sekss man patīk, bet lielu baudu fiziski nejūtu.

Neesmu par to nevienam stāstījusi, arī draugam ne. Neredzu arī jēgu to darīt - tāpat nesapratis vai pat novērsīsies. Tad jautājums - ko darīt? Un nevajag atbildēt  - ej pie psihiatra. Vai ir vēl kādi varianti, kā tam tik pāri? 

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588):

Atbilde: Biogrāfijā pārdzīvotās psihotraumas - seksuāla vardarbība, fiziskas, emocionālas ciešanas - nogulsnējas mūsu zemapziņā un ķermenī, arī dzimumorgānu jutekliskos punktos, baudas izjūtas centros. Kamēr tās nav pārsāpētas, psihoterpeitiski pārstrādātas - būs šīs vecās "rētas", "neveiksmes". Reizēm var rasties - agresija, nepatika pret jebkuru seksuālo tuvību. Ir gadījumi, kad meitene, sieviete sāk nīst pati savu dzimumu, cieš no depresijas.

Manuprāt - šai gadījumā - sievietei var palīdzēt ārtsnieciska hipnoterapija. Ārstnieciskās hipnoterapijas sesijas pie Latvijā sertificēta ārsta hipnoterapeita - ļaus sievietei droši satikties ārstnieciskās hipnoterapijas sesijas laikā ar pārdzīvoto sevī, palīdzēs risināt veselīgi jautājumus, rast veselīgas atbildes. Tas būtu ļoti nepieciešams, ja sieviete domā par ģimenes dzīvi, mātes misiju.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!