No vienas puses, ir būtiski uzturā lietot daudz augu valsts produktu, kā arī jācenšas dzīvot pēc iespējas dabīgāk, tomēr mediķi nav vienisprātis, kas svaigēšanai ir tikai pozitīva ietekme uz cilvēka veselību.
Dietoloģe Laila Meija skaidro, ka svaigēšana pagājušā gadsimta sākumā sāka izplatīties ASV un to var iedalīt vairākos veidos, jo šī principa atbalstītāji ir vegāni, kas pilnībā atteikušies no dzīvnieku valsts produktiem, veģetārieši, kas uzturā tomēr lieto piena produktus un olas, kā arī tie, kuri uzturā lieto praktiski visu, bet termiski neapstrādā pat gaļu un zivju produktus.
Paši svaigēšanas atbalstītāji uzskata, ka svaigēšanai ir tikai pozitīva ietekme uz vispārējo veselību, nerodas problēmas ar lieko svaru, nav dažādu sirds un citu saslimšanu, kā arī pagarinās mūžs.
Tomēr, kā skaidro Meija, zinātnisku pamatojumu šiem uzskatiem neesot. Nevar noliegt, ka šie cilvēki ir slaidāki, ka kaulu veselība viņiem laba, kā arī ir citi pozitīvi aspekti, bet nav pierādījumu, ka viņi dzīvotu ilgāk.
Meija arī uzskata, ka, neskatoties uz to, ka šie cilvēki ēd daudzus ļoti veselīgus produktus, tomēr šāda dzīvesveida piekritēji nereti kļūst apsēsti ar pārtiku, pievērš pārspīlēti lielu uzmanību tam, ko ēd. Tāpat viņiem var rasties uzturvielu deficīts, bet no termiski neapstrādādātiem gaļas vai zivju produktiem var rasties infekcijas vai parazīti.
Bioloģijas zinātņu doktors Zigurds Zariņš papildina, ka šis tas mums būtu jāmācās no svaigēdājiem, jo augļu un dārzeņu mūsu uzturā esot par maz, bet to lietošana mazina dažādu slimību risku, līdz ar to nodrošinot ilgāku un kvalitatīvāku mūžu.
Profesors, ārsts internists, gastroenterologs Anatolijs Danilāns ir strikts savos izteikumos un norāda, ka svaigēšana ir kārtējais pārspīlētais modes kliedziens. Profesors uzskata, ka pārspīlējumi nekad nenāk par labu, tāpēc no augu pasaules produktiem vien cilvēks nevar dzīvot un, visdrīzāk, dzīvo nevis garāku, bet gan īsāku mūžu.
Viņš piekrīt svaigēdāju idejai par lielāku augļu un dārzeņu patēriņu, tomēr citām idejām līdz galam nepiekrīt, jo tām neesot arī pierādījumu. Tāpat viņš uzsver, ka visveselīgākie produkti ir tie, kuri tiek audzēti tepat uz vietas.