Portāls http://www.evielas.lv atzīst, ka pēc ilgstošām diskusijām ar speciālistiem ir samazinājuši vielas kaitīgumu no "Uzmanies!" uz "Nav ieteicama!". Protams, ka pārtikas ražotāji cīnīsies līdz pēdējam, lai panāktu, ka mediji melnu sauc par baltu, nu labi - vismaz par pelēku. Tas nekas, ka E621 tiek vainots ne tikai gremošanas, bet arī asinsrites, elpošanas un maņu orgānu sistēmas, kā arī nervu sistēmas bojāšanā. Ēdot pārtikas produktus, kam pievienots E621, var saasināties astmas lēkmes, pasliktināties redze un piemesties ne tikai galvassāpes, bet pat depresija. E621 pelnīti ieceļama pasaulē iecienītākās narkotikas "godā", jo no tās atkarīgi teju visi cilvēki uz šīs pasaules un - jā gan! - arī suņi un kaķi, ko cienājam ar mākslīgo barību. Paši zināt, cik apņēmīgi šie mājdzīvnieki atsakās ēst kaut ko dabīgu - tad jau labāk paliek neēduši, bet ņaudēs vai žēli smilkstēs tik ilgi, līdz kāroto dabūs. Līdzīga situācija ir ar cilvēkiem. Visuzskatāmāk šo atkarību demonstrē buljona kubiciņu un sauso zupu ražotāji savās TV reklāmās: viņi uzbur mājas idilli ar bērneļiem-ekspertiem, kas atplaukst smaidā vien tad, kad iestrēbuši tik ierasto dzelteno pulverīti, un māmiņas-idiotes, kas ar prieku indē savus tuviniekus.
Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā; sākumā to gatavoja no sojas, tagad sintezē mākslīgi, un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls. Izrādās, ka E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī paspilgtina tabakas aromātu. Vēl šī brīnumviela notušē bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau zudis. Tāpēc jau itin visiem gaļas izstrādājumiem, ne tikai desām, dāsni piebērts garšas pastiprinātājs - neatdos tak vecu gaļu suņiem! Tāpēc jau joks, ka desa taču nav gaļa un to droši var piedāvāt veģetārietim - sak, ēd droši! -, ir samērā patiess, jo pietiek sojas masai pievienot gaļas ekstraktu, garšvielas un E vielu kokteili, kura neatņemama sastāvdaļa ir E621, lai cilvēks ēstu šādu desu, siekalas slaucīdams un pat aci nepamirkšķinot, kāpēc šis veidojums maksā pusotru latu kilogramā, ja labu gaļu var dabūt par 3-4 Ls/kg.
Pirms gadiem četrdesmit garšas pastiprinātāju E621 sāka turēt aizdomās par to, ka tas var izraisīt alerģiju un astmu, kā arī t.s. ķīniešu restorāna sindromu, kas izpaužas kā reibonis ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Turklāt ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem E621 izraisa atkarību, kas iedzimst nākamajā paaudzē.
Esmu lasījusi, ka E621 labi noder tievētājiem, jo, piemēram, liesajai kāpostu zupai piešķir ierasto gaļas zupas garšu, bet man šķiet, ka šis efekts ir īslaicīgs, jo rijības tieksmi jau nesamazina. Ja cilvēks grib atradināties no E621 izraisītās narkotiskās atkarības, vasara ir tam vispiemērotākais laiks - karstumā ēst tāpat lāgā negribas, turklāt dabiskie produkti - augļi un dārzeņi - ir lētāki nekā ziemā. Dzer daudz ūdens, ēd veģetāru uzturu un pēc pāris nedēļām sajutīsi, ka nesasālītam un ar garšvielu maisījumiem nesabojātam ēdienam ir sava unikālā, brīnišķā garša. Turklāt varu apsolīt, ka daudz spilgtāk sajutīsi citas smaržas un uzlabosies redze. Un tauki kusīs paši.
Produkti, kam ražotāji pievieno E621
Gaļas un zivju izstrādājumi, konservi un pusfabrikāti: žāvējumi, desas, aknu pastētes, šašliks, pelmeņi, krabju nūjiņas
Konservēti dārzeņi, salātu mērces un pastas, tomātu mērces un kečupi
Marinētas sēnes
Sieri ar piedevām
Gatavie ēdieni burciņās
Sausās zupas, biezputras un buljona kubiņi ar gaļas, sēņu u.c. garšu
Sausās brokastis
Garšvielu maisījumi, marinādes
Vairāk un konkrētāk par simtiem Latvijas veikalos nopērkamu produktu, kuru sastāvā ir E621, lasi mājaslapā http://www.evielas.lv •