1132425
Foto: PantherMedia/Scanpix
Nupat tīrīju virtuves skapīti un beidzot saņēmos izbērt podā kādu puskilogramu dzeltenīga, vilinoši smaržīga pulvera, kam pa virsu rēgojās modrību iemidzinošas burkānu un pētersīļu druskas. Sen nebiju šim porķim pieskārusies, bet skopulība liedza rīkoties radikāli. Jā, atzīstos, biju kādā prāta aptumsuma mirklī padevusies atlaižu vilinājumam un nopirkusi kaut kādu vegetveidīgu garšvielu, kas, kā vēlāk atklājās, manu dzīvi padarīja neizturamu. Ik reizi, kad šo garšvielu piebēru ēdienam tā kā sāls vietā, uz savas ādas izbaudīju tās izraisītās blaknes: uzpampušu mutes gļotādu un smaganas, kā arī sūrstošu mēli. Kaut kas līdzīgs mani piemeklē, ja ēdu sabiedriskās ēdināšanas vietās, nopērku kādu tūliņ ēdamu gaļas izstrādājumu vai uzcienājos ar čipsiem. Kas ir šis it visur lietotais pulveris, ko sauc par garšas pastiprinātāju E 621 jeb nātrija glutamātu?

Portāls http://www.evielas.lv atzīst, ka pēc ilgstošām diskusijām ar speciālistiem ir samazinājuši vielas kaitīgumu no "Uzmanies!" uz "Nav ieteicama!". Protams, ka pārtikas ražotāji cīnīsies līdz pēdējam, lai panāktu, ka mediji melnu sauc par baltu, nu labi - vismaz par pelēku. Tas nekas, ka E621 tiek vainots ne tikai gremošanas, bet arī asinsrites, elpošanas un maņu orgānu sistēmas, kā arī nervu sistēmas bojāšanā. Ēdot pārtikas produktus, kam pievienots E621, var saasināties astmas lēkmes, pasliktināties redze un piemesties ne tikai galvassāpes, bet pat depresija. E621 pelnīti ieceļama pasaulē iecienītākās narkotikas "godā", jo no tās atkarīgi teju visi cilvēki uz šīs pasaules un - jā gan! - arī suņi un kaķi, ko cienājam ar mākslīgo barību. Paši zināt, cik apņēmīgi šie mājdzīvnieki atsakās ēst kaut ko dabīgu - tad jau labāk paliek neēduši, bet ņaudēs vai žēli smilkstēs tik ilgi, līdz kāroto dabūs. Līdzīga situācija ir ar cilvēkiem. Visuzskatāmāk šo atkarību demonstrē buljona kubiciņu un sauso zupu ražotāji savās TV reklāmās: viņi uzbur mājas idilli ar bērneļiem-ekspertiem, kas atplaukst smaidā vien tad, kad iestrēbuši tik ierasto dzelteno pulverīti, un māmiņas-idiotes, kas ar prieku indē savus tuviniekus.

Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā; sākumā to gatavoja no sojas, tagad sintezē mākslīgi, un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls. Izrādās, ka E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī paspilgtina tabakas aromātu. Vēl šī brīnumviela notušē bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau zudis. Tāpēc jau itin visiem gaļas izstrādājumiem, ne tikai desām, dāsni piebērts garšas pastiprinātājs - neatdos tak vecu gaļu suņiem! Tāpēc jau joks, ka desa taču nav gaļa un to droši var piedāvāt veģetārietim - sak, ēd droši! -, ir samērā patiess, jo pietiek sojas masai pievienot gaļas ekstraktu, garšvielas un E vielu kokteili, kura neatņemama sastāvdaļa ir E621, lai cilvēks ēstu šādu desu, siekalas slaucīdams un pat aci nepamirkšķinot, kāpēc šis veidojums maksā pusotru latu kilogramā, ja labu gaļu var dabūt par 3-4 Ls/kg.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!