galvaskauss skelets kauli
Foto: PantherMedia/Scanpix
Par veselībai bīstamiem pārtikas produktiem savu mediķa viedokli izsaka ārsts, Latvijas Ārstu biedrības prezidents, pasaules Ārstu asociācijas žurnāla "World Medical Journal" galvenais redaktors Pēteris Apinis.

Esmu dzirdējusi apgalvojumu, ka ķīmiskā saindējuma ziņā pasaule šobrīd dzīvo kā ķīmiskā kara apstākļos.

Tiesa, un šo situāciju labi raksturo fakts, ka Zemes ekoloģiskie kompensatorie resursi drīz būs izsmelti. Pēdējos 60 gados pasaulē sadzīves ķīmijā, medicīnā, kosmētikā u.c. ir ieviests aptuveni 70 000 dažādu ķīmisko vielu. Liela daļa no aprites gan ātri "aiziet", piemēram, DDT, taču liela daļa šo vielu joprojām tiek aktīvi izmantotas. Pašlaik ir vismaz 15 000 ķīmisko vielu, ko izmanto sadzīvē, bet nav vispusīgi izpētīta to toksiskā ietekme. Vismaz par 10 000 šo vielu mums nav nekāda vērā ņemama priekšstata, kā tās ietekmē cilvēka veselību un dabu. 99% gadījumos nav zināma šo ķīmisko vielu ietekme uz bērnu veselību, jo gan medikamentu, gan citu ķīmisko vielu ietekmi pēta tikai uz pieaugušajiem. Ar bērniem neviens pasaulē šādus pētījumus neiedrošinās veikt. Turklāt, tā kā vienā produktā, piemēram, traipu tīrītājā, ir desmitiem ķīmisku vielu, mēs nevaram noteikt, tieši kura izraisa alerģisku reakciju, spontāno abortu vai provocē vēža rašanos utt. ES reģistrētajos personīgās higiēnas produktos ir milzum daudz bīstamu ķīmisku vielu, no kurām 884 ir nekaitīgas mazās devās, bet šīs devas šajos produktos ir pārsniegtas, 146 var izraisīt onkoloģiskas saslimšanas, 218 var radīt reproduktīvus traucējumus, 376 var izraisīt ādas, elpceļu un acu kairinājumu utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!