sāpes sieviete
Foto: PantherMedia/Scanpix
Diennakts laikā kuņģī tiek saražots aptuveni litrs kuņģa skābes. Ja tās rodas par daudz vai pārāk maz, sākas kuņģa darbības traucējumi, parādās svilinoša sajūta pakrūtē. Ne vienmēr tas, kas garšo, un to ko patīk darīt tev, būs tīkams un pieņemams arī tavam gremošanas traktam. Šad un tad var nobaudīt kādu pikantāku maltīti, bet tas jādara mēreni, un ja, piemēram, baudi, gaļu piparotā mērcē, atceries, ka uz šķīvja jāuzliek divreiz vairāk salātu - bez pipariem un sāls, lai stiprumu neitralizētu.


Par izplatītākajiem iemesliem, kas rada dedzināšanu kuņģī stāsta veselības centra 4 gastroenterologs Hosams Abu Meri:

Haotiskas ēdienreizes
Ja ir problēmas ar kuņģa darbības traucējumiem, parūpējies, lai uzņemtu olbaltumvielām bagātu pārtiku. Interesanti, ka olbaltumvielas, kas nonākušas gremošanas traktā, palīdz uzsūkt skābi, ko satur kuņģa sula, un kairinājums tiek mazināts. Ieteicama ir liellopa, truša, vistas vai teļa gaļa, zivis. Savukārt piens pret dedzināšanu kunģī darbosies gluži kā dzēšamais aparāts. Jāēd lēnām un kārtīgi jāsakošļā barību. Trīs stundas pirms gulētiešanas vēlams atturēties no ēšanas, jo maltīte var veicināt kuņģa skābes izdalīšanos un dedzināšanu pakrūtē arī nakts laikā. Kofeīnu saturoši produkti (kafija, tēja, kola) arī veicina kuņģa skābes pastiprinātu izdalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!