Bieži sirds un asinsvadu slimniekiem novērojamas arī periodiskas sāpes krūšu rajonā, paaugstināts asinsspiediens, holesterīna un triglicerīdu līmenis asinsanalīzēs.
Tādēļ veselīgas diētas ieteikumi iet roku rokā ar ķermeņa svara samazināšanu un apdomīgu uztura tauku uzņemšanu.
Sirds un asinsvadu slimību profilaktiskajai diēta jābūt ar zemu piesātināto tauku saturu zemu holesterīna līmeni, kā arī ēdienkartē jādominē antioksidantus saturošiem produktiem, kas uzlabo asinsriti vēnās un artērijās.
Kā normalizēt holesterīna līmeni asinīs
Pats būtiskākais nosacījums ir izslēgt no ēdienkartes "sliktos" taukus un uzsākt fiziskās aktivitātes.
Holesterīnu satur gandrīz visi dzīvnieku tauki. Sevišķi daudz tā ir olas dzeltenumā, subproduktos - aknās, nierēs, smadzenēs, gaļā, desās, treknos sieros, sviestā, saldējumā, ikros, austerēs, garnelēs un krabjos.
Ar uzturu uzņemtais holesterīna daudzums iespaido holesterīna līmeni asinīs.
Visi tauki nav vienādi
Pat ja prot noteikt, cik tauku ir dažādos pārtikas produktos, svarīgi ir zināt, ka visi tauki nav vienādi.
Piesātinātās taukskābes
Tās satur galvenokārt trekna gaļa, desas, sviests, siers, ēdieni ar krējumu, kūkas un tortes. Taču tās satur arī kokosrieksti, palmu sēkliņas un zemesrieksti. Piesātinātās taukskābes paaugstina tauku līmeni asinīs un rada nopietnu sirds un asinsvadu slimību risku.
Mononepiesātinātās taukskābes
Tās satur olīveļļa, rapšu un ķirbju eļļa. Mononepiesātinātās taukskābes uz holesterīna līmeni asinīs iedarbojas neitrāli vai pazeminoši.
Polinepiesātinātās taukskābes
Sastopamas galvenokārt augu eļļās un no tām ražotos produktos, piemēram, kukurūzas, saulespuķu, rīsu, sojas, linsēklu, kaņepju eļļā, diētiskajā margarīnā, arī lašos un siļķēs. Šīs taukskābes var pazemināt holesterīna līmeni asinīs un ir laba sirds un asinsvadu slimību profilakse.
Transtaukskābes
Tās rodas, taukiem sacietējot, kad no augu eļļām tiek ražoti tauki cepšanai un fritēšanai. Arī šīs taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs un rada insulta un infarkta risku. Transtaukskābes sastopamas čipsos, frī, kārtainās mīklas izstrādājumos.
Atceries!
Holesterīns neizraisa sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas.
Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir arī jauniem cilvēkiem.
No kā jāsastāv veselīgai diētai?
Antioksidanti
Uzlabo asinsriti un cīnās ar brīvajiem radikāļiem. Ieteicams uzņemt C, E vitamīnu, flavonoīdus un β karotīnu. C vitamīns sastopams upenēs, īpaši to sulā, pētersīļu lapās, mārrutkos, paprikā, kāpostos un zemenēs.
E vitamīns un β karotīns atrodams lazdu riekstos, olīveļļā, linsēklu eļļā, olās, auzu pārslās un dārzeņos, piemēram, avokado, burkānos, sarkanajā paprikā, ķirbjos.
Flavonoīdus var uzņemt ēdot sīpolus, ābolus, dzerot melno tēju un sarkanvīnu.
Ķiploki
Jau sen šim garšaugam tiek piedēvēta antiaterosklerotiska iedarbība. Pētījumi liecina, ka ķiploki patiešām samazina holesterīna un triglicerīdu daudzumu asinīs, kavē trombocītu salipšanu, paplašina asinsvadus un pazemina asinsspiedienu. Lai panāktu vēlamo efektu, ķiploki jālieto ilgstoši, vismaz divus mēnešus dienu dienā. Šajā laikā ik dienu ieteicams apēst pa nelielai ķiploka daiviņai.
Liesie piena produkti
Tāpat kā trekna gaļa arī piena produkti satur piesātinātos taukus. Lai izvairītos no holesterīna palielināšanās asinīs, ieteicams izvēlēties piena produktus ar pazeminātu tauku saturu.
Kafija un kofeīnu saturoši dzērieni
Kofeīns, kas tiek uzņemts ar kafiju darbojas trīs stundas. Tāpēc 2-3 tasītes dienā var lietot ikviens cilvēks, arī ar paaugstinātu asinsspiedienu. Vidēji 150 ml krūzītē ir 130mg kofeīna.
Bez kofeīna kafijā ir kāda nenoskaidrota viela, kas palielina holesterīna daudzumu asinīs. Kafijā, kas gatavota automātā ar filtru, ir par 80% mazāk šī holesterīnu vairojošā faktora nekā parastā kafijā, kas gatavota, uzlejot samaltai kafijai ūdeni.
Melnajā tējā kofeīns ir aptuveni 3,5%. Kaut arī tējā ir vairāk kofeīna nekā kafijā, tā iedarbība ir citāda. Tējas šķīdumā pāriet divas trešdaļas kofeīna, taču tas tik ātri neuzsūcas un arī ātrāk tiek izvadīts no organisma.
Balastvielas jeb šķiedrvielas
Balastvielas saturošo produktu daudzumu sirds un asinsvadu slimnieku uzturā ieteicams palielināt, jo balastvielas samazina holesterīna daudzumu asinīs un balastvielām bagātā uzturā ir mazāk tauku un kaloriju.
Balastvielas sastopamas tādos produktos kā auzu pārslas, kviešu klijas, smalcinātas linsēklas, zirņi, pupas, kā arī praktiski visos dārzeņos un augļos.
Nepiesātinātie tauki
Diētā ir jāsamazina piesātināto taukskābju tauki, bet jāpalielina nepiesātināto taukskābju saturošie produkti. Piesātinātie tauki lielā daudzumā ir cūkas, liellopu, aitas un kazas gaļā, nepiesātinātie- zivīs.
Holesterīnu asins serumā visvairāk pavairo kokosriekstu un palmu eļļa, kā arī sviests un krējums.
Ko neiekļaut uzturā?
Vienkāršais cukurs
To satur konfektes, medus un dažādi saldumi.
Ja vienkāršie cukuri tiek uzņemti lielos apjomos iespējama asinsspiediena paaugstināšanās un protams neizbēgama svara palielināšanās.
Sāls
Tas satur nātriju, kas piesaista ūdeni un neļauj tam izdalīties no organisma. Šķidruma aizture var izsaukt asinsspiediena paaugstināšanos. Lai samazinātu ikdienas sāls patēriņu, ieteicams atturēties no dažādu konservu, čipsu, sālītu riekstu un desu lietošanas uzturā.
Vienas dienas ēdienkarte
Brokastis
- kafija vai tēja bez cukura un piena
- salāti (gurķi, tomāti, redīsi, zaļumi)
- divas šķēles rupjmaizes, kliju vai graudu maizes
- ½ pac. vājpiena biezpiena ar jogurtu bez piedevām + ķimenes, zaļumi
- 2 šķēles liesa siera
Otrās brokastis
- tēja bez cukura vai ūdens ar citronu
- auglis
Pusdienas
- salāti (tomāti, gurķi, paprika, sīpoli, ķiploki, garšvielas, linsēklu vai olīveļļa)
- dārzeņu zupa bez skābā krējuma, kas vārīta liesas gaļas buljonā
- 8 ēd. k brūno vai savvaļas rīsu
- 150 g zivs, kas cepta folijā vai tvaicēta
- 1 glāze paniņu
- 150 ml graudu vai sēklu jogurta
Launags
- kafija vai tēja bez cukura un piena
- kliju smalkmaizīte
Vakariņas
* cepti baklažāni, puķkāposti, paprika, burkāni, ķiploki, sīpoli, garšvielas + graudainais
mājas siers
* 2 šķēles pilngraudu maizes
* 4 žāvētas aprikozes, plūmes vai saujiņa rozīņu
Ja ir vēnu atteces traucējumi - varikoze, paplašināti asinsvadi un citas vēnu problēmas,
nav ieteicams ēst daudz saldumu, balto miltu izstrādājumu, jo šāds uzturs padara irdenākus saistaudus organismā. Vēnu stiprināšanai un to sieniņu struktūru uzlabošanai vēlams lietot daudz dārzeņu, šķiedrvielām bagātus produktus, graudaugu produktus. Veselīga pārtika ir garants tam, ka saistaudu struktūra būs labāka ne tikai vēnu sieniņām, bet visā organismā. Noteikti arī jāseko līdzi savam svaram, nepieļaujot tā pārmērīgu pieaugumu.
Īpašos piedāvājumus kāju vēnu veselībai skatīties šeit: