glāze
Foto: Reuters/Scanpix
Ko ēst gavēņa laikā? Šo jautājumu sev uzdod daudzi cilvēki, kas cenšas gavēt. No savas pieredzes varu spriest, ka gavēt ir ļoti noderīgi, jo gavēnim piemīt gan diētiskā nozīme - svara zaudēšana, gan higiēniskā - organisma attīrīšanas nozīme. Lai novērstu kaitējumu organismam gavēšanas laikā un uzlabotu savu veselību, ir nepieciešams sagatavot savu organismu.

Cilvēka organismam  vidēji ir nepieciešams  90 g olbaltumvielu dienā. Ņemot vērā, ka mūsu ķermenis ātri nolietojas,  proteīna zudums ir jāatjauno, uzņemot tos ar uzturu. Tāpēc gavēšanas laikā vajadzētu stingri kontrolēt ne tikai mikro un makro elementus un minerālvielas pārtikā, bet arī olbaltumvielu daudzumu. Olbaltumvielas var uzņemt ar šādiem produktiem: pupiņas, saulespuķu sēklas, rieksti. Dažreiz, ja gavēšanas apstākļi atļauj, var ēst arī zivs, garneles un citas jūras veltes.

Ikdienā organismam nepieciešami  400 - 500 g ogļhidrātu, un galvenais ogļhidrātu avots uzturā ir augu izcelsmes produkti, kurus gavēšanas laikā varat uzņemt bez ierobežojuma. Gavēšanas laikā netiek izslēgts cukurs.

Šķidruma uzņemšana ir jākontrolē - vajadzētu uzņemt vismaz divus litrus dienā. Tas jau sen zināms, ka gremošanas funkciju organismā maina savu darbību ne tikai mēneša laikā, bet dienas laikā. Ir tā saucamais bioloģiskais pulkstenis. Pēc bioloģiskajiem likumiem vislabvēlīgākais laiks maltītei ir no 12:00 līdz 20:00, bet no 22:00 līdz 04:00 organismam ir visaktīvākā asimilācija, kas rezultātā absorbē un sagremo uzturu. Miera un pašattīrīšanās laiks ir aptuveni no plk.4:00 līdz 12:00 .

Uzmanīgi!

Gavēšana ir kategoriski aizliegta grūtniecēm, kuņģa-zarnu trakta, kuņģa čūlas, gastrīta, pankreatīta, holecistīta, diabēta slimību gadījumos,  cilvēkiem ar smagu fizisko aktivitāti, cilvēkiem, kas nesen bija psihiskā trauma,bēdas un   arī nav ieteicams bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Uzskatu, ka  bērnus iesaistīt gavēšanā nevajag (nerunāju par bērniem, kuriem ir īpaša reliģiskā audzināšana). Pētījumi rāda, ka bērni  cieš no kalcija deficīta, uzturā samazinot piena produktus.  Kalcija trūkums var novest pie problēmām ar kauliem, mugurkaulu utt.

Cilvēkiem, kas iepriekš tika minēti, vistas vai liellopu gaļu ir ieteicams uzņemt maltītes veidā, ieteicama arī omlete ar pienu, piena produkti (atkarībā no skābuma), lai uzturētu veselību. Ja vesels cilvēks var kompensēt  dzīvnieku olbaltumvielu ar  dārzeņiem, augu izcelsmes produktiem (zirņi, pupas, sojas pupas, lēcas), kā arī sēnēm, tad cilvēki ar kuņģa-zarnu trakta slimībām šos produktus pavisam izslēgt nevar, jo tas var izraisīt slimības saasināšanos.

Garšīgas  receptes gavēšanas laikā

Spinātu un tomātu salāti

Viegli un sātīgi salāti. Nomazgāt dārzeņus. Sagriezt lapu salātus, pievienot spinātus, sagrieztus tomātus un  sarkano sīpolu gabalos, sezama sēklas, mērci un ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas.
Mērce:

  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes sojas mērce
  • 2 ēdamkarotes vīnogu etiķa
  • sāls pēc garšas
  • 1 tējkarote cukura
  • pipari

Cepti baklažāni ar riekstiem

Nomazgāt baklažānus, uzkarsēt krāsni līdz 200 °C un cept tos, apgriežot tos  laiku pa laikam, apmēram pēc katrām 20 minūtēm.  Ceptus baklažānus izņemt un ļaut atdzesēt. Šajā pašā laikā, sasmalcināt  valriekstus, ķiplokus, pievienot sāli un garšaugus  pēc garšas un nedaudz ūdeni, lai masa kļuva sabiezināta. Sagriezt baklažānus un aizpildīt ar jau iepriekšēju uztaisītu masu. Ielikt  baklažānus ​​folijā un "iesaiņot" kā konfekti. Ielikt ledusskapī uz dažām stundām. "Konfekti" izņemt no leduskapja un  sagriezt baklažānus šķēlēs.

  • baklažāni - 4 gab
  • valrieksti (mizoti) - 100g
  • ķiploki - 2-3 krustnagliņas
  • sāls
  • melnie pipari
  • svaigi garšaugi - pēc garšas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!