glāze
Foto: Reuters/Scanpix
Ko ēst gavēņa laikā? Šo jautājumu sev uzdod daudzi cilvēki, kas cenšas gavēt. No savas pieredzes varu spriest, ka gavēt ir ļoti noderīgi, jo gavēnim piemīt gan diētiskā nozīme - svara zaudēšana, gan higiēniskā - organisma attīrīšanas nozīme. Lai novērstu kaitējumu organismam gavēšanas laikā un uzlabotu savu veselību, ir nepieciešams sagatavot savu organismu.

Cilvēka organismam  vidēji ir nepieciešams  90 g olbaltumvielu dienā. Ņemot vērā, ka mūsu ķermenis ātri nolietojas,  proteīna zudums ir jāatjauno, uzņemot tos ar uzturu. Tāpēc gavēšanas laikā vajadzētu stingri kontrolēt ne tikai mikro un makro elementus un minerālvielas pārtikā, bet arī olbaltumvielu daudzumu. Olbaltumvielas var uzņemt ar šādiem produktiem: pupiņas, saulespuķu sēklas, rieksti. Dažreiz, ja gavēšanas apstākļi atļauj, var ēst arī zivs, garneles un citas jūras veltes.

Ikdienā organismam nepieciešami  400 - 500 g ogļhidrātu, un galvenais ogļhidrātu avots uzturā ir augu izcelsmes produkti, kurus gavēšanas laikā varat uzņemt bez ierobežojuma. Gavēšanas laikā netiek izslēgts cukurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!