Cilvēka organismam vidēji ir nepieciešams 90 g olbaltumvielu dienā. Ņemot vērā, ka mūsu ķermenis ātri nolietojas, proteīna zudums ir jāatjauno, uzņemot tos ar uzturu. Tāpēc gavēšanas laikā vajadzētu stingri kontrolēt ne tikai mikro un makro elementus un minerālvielas pārtikā, bet arī olbaltumvielu daudzumu. Olbaltumvielas var uzņemt ar šādiem produktiem: pupiņas, saulespuķu sēklas, rieksti. Dažreiz, ja gavēšanas apstākļi atļauj, var ēst arī zivs, garneles un citas jūras veltes.
Ikdienā organismam nepieciešami 400 - 500 g ogļhidrātu, un galvenais ogļhidrātu avots uzturā ir augu izcelsmes produkti, kurus gavēšanas laikā varat uzņemt bez ierobežojuma. Gavēšanas laikā netiek izslēgts cukurs.
Šķidruma uzņemšana ir jākontrolē - vajadzētu uzņemt vismaz divus litrus dienā. Tas jau sen zināms, ka gremošanas funkciju organismā maina savu darbību ne tikai mēneša laikā, bet dienas laikā. Ir tā saucamais bioloģiskais pulkstenis. Pēc bioloģiskajiem likumiem vislabvēlīgākais laiks maltītei ir no 12:00 līdz 20:00, bet no 22:00 līdz 04:00 organismam ir visaktīvākā asimilācija, kas rezultātā absorbē un sagremo uzturu. Miera un pašattīrīšanās laiks ir aptuveni no plk.4:00 līdz 12:00 .
Uzmanīgi!
Gavēšana ir kategoriski aizliegta grūtniecēm, kuņģa-zarnu trakta, kuņģa čūlas, gastrīta, pankreatīta, holecistīta, diabēta slimību gadījumos, cilvēkiem ar smagu fizisko aktivitāti, cilvēkiem, kas nesen bija psihiskā trauma,bēdas un arī nav ieteicams bērniem līdz 14 gadu vecumam.
Uzskatu, ka bērnus iesaistīt gavēšanā nevajag (nerunāju par bērniem, kuriem ir īpaša reliģiskā audzināšana). Pētījumi rāda, ka bērni cieš no kalcija deficīta, uzturā samazinot piena produktus. Kalcija trūkums var novest pie problēmām ar kauliem, mugurkaulu utt.
Cilvēkiem, kas iepriekš tika minēti, vistas vai liellopu gaļu ir ieteicams uzņemt maltītes veidā, ieteicama arī omlete ar pienu, piena produkti (atkarībā no skābuma), lai uzturētu veselību. Ja vesels cilvēks var kompensēt dzīvnieku olbaltumvielu ar dārzeņiem, augu izcelsmes produktiem (zirņi, pupas, sojas pupas, lēcas), kā arī sēnēm, tad cilvēki ar kuņģa-zarnu trakta slimībām šos produktus pavisam izslēgt nevar, jo tas var izraisīt slimības saasināšanos.
Garšīgas receptes gavēšanas laikā
Spinātu un tomātu salāti
Viegli un sātīgi salāti. Nomazgāt dārzeņus. Sagriezt lapu salātus, pievienot spinātus, sagrieztus tomātus un sarkano sīpolu gabalos, sezama sēklas, mērci un ļaut nostāvēties pirms pasniegšanas.
Mērce:
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 ēdamkarotes sojas mērce
- 2 ēdamkarotes vīnogu etiķa
- sāls pēc garšas
- 1 tējkarote cukura
- pipari
Cepti baklažāni ar riekstiem
Nomazgāt baklažānus, uzkarsēt krāsni līdz 200 °C un cept tos, apgriežot tos laiku pa laikam, apmēram pēc katrām 20 minūtēm. Ceptus baklažānus izņemt un ļaut atdzesēt. Šajā pašā laikā, sasmalcināt valriekstus, ķiplokus, pievienot sāli un garšaugus pēc garšas un nedaudz ūdeni, lai masa kļuva sabiezināta. Sagriezt baklažānus un aizpildīt ar jau iepriekšēju uztaisītu masu. Ielikt baklažānus folijā un "iesaiņot" kā konfekti. Ielikt ledusskapī uz dažām stundām. "Konfekti" izņemt no leduskapja un sagriezt baklažānus šķēlēs.
- baklažāni - 4 gab
- valrieksti (mizoti) - 100g
- ķiploki - 2-3 krustnagliņas
- sāls
- melnie pipari
- svaigi garšaugi - pēc garšas