Tātad uzturam ir ļoti liela nozīme organisma veselības un labas pašsajūtas nodrošināšanā. Svarīgi, lai ikdienas uzturs izpildītu visus iepriekšminētos uzdevumus.
Enerģijas apgādē galvenā loma ir ogļhidrātiem un taukiem. Veselīga uztura ieteikumi rekomendē ap 60% no ikdienas kalorijām uzņemt ar ogļhidrātiem - gan vienkāršajiem, gan saliktajiem. Svarīgākais saliktais ogļhidrāts ir ciete. Tā ir visu graudaugu, kā arī kartupeļu un pākšaugu sastāvā. Vienkāršie ogļhidrāti ir glikoze, fruktoze, saharoze, kas ir augļu, ogu, arī dārzeņu sastāvā. Te varam pieskaitīt arī piena produktos esošo laktozi. Gan glikozi, gan fruktozi, gan saharozi cilvēks ir iemācījies no produktiem izdalīt tīrā veidā, un šo vielu saldās garšas dēļ tās tiek izmantotas ēdienu un dzērienu saldināšanai. Īpaši plaši tiek lietota saharoze, ko mēs ikdienā pazīstam ar nosaukumu "cukurs". Ja ogļhidrāti, arī cukurs, tiek uzņemti vairāk nekā ķermenis patērē enerģētiskām vajadzībām, tie tiek uzkrāti muskuļos un aknās glikogēna veidā. Uzkrājumu maksimālā ietilpība atkarīga no konkrētā indivīda muskuļu masas. Parasti tie ir aptuveni 250-300 grami. Ja šīs rezerves ir piepildītas, bet ogļhidrātu, īpaši viegli asimilējamo (cukurs), uzņemšana tiek turpināta, tad pārpalikumi tiek pārsintezēti taukos un uzkrāti zemādas tauku slānī. Šī iemesla dēļ uztura ieteikumos tiek rekomendēts ar cukuru (gan ar paša roku pievienoto, gan rūpnieciski ražotajos produktos paslēpto) uzņemt ne vairāk kā 10% no visām dienas laikā apēstajām kalorijām. Mazāk aktīviem indivīdiem tas būtu ap 50g, aktīvākiem pat līdz 100g cukura dienā.