rapšu elļa
Foto: PantherMedia/Scanpix

Taukvielas ir vitāli nepieciešamas bērna uzturā, jo tas ir viens no galvenajiem enerģijas avotiem. Ir dažādas nianses, kuras ir jāievēro, lai izvēlētos atbilstošākās taukvielas. Kā viena no visbiežāk sastopamajām taukvielām ir eļļa, kas dažkārt tiek nepatiesi noniecināta. Lietojot uzturā eļļu, tiek uzņemtas tādas neaizstājamās organismam nepieciešamās nepiesātinātās
taukskābes kā linolskābes un alfa-linolēnskābes, kas ir vajadzīgas bērna augšanai un attīstībai. Uz jautājumiem par piemērotākas eļļas izvēli atbild pediatre Vizma Meikšāne.

Pediatre Vizma Meikšāne: "Mēģināšu atbildēt, kāpēc nepieciešams iekļaut taukvielas grūtnieču un bērnu uzturā, kā arī paskaidrot rapšu eļļas priekšrocības." Līdz sešu mēnešu vecumam bērns saņem taukvielas no mātes piena, bet otrajā pusgadā enerģijas patēriņš pieaug sakarā ar mazuļa
aktivitātes palielināšanos. Tādēļ bērnam nepieciešams uzņemt papildu taukvielas ar piebarojumu. Uzņemtās taukvielas tiek pārstrādātas glicerīna un taukskābēs, kas savukārt tiek izmantotas bērniņa smadzeņu šūnu struktūru veidošanā. Tas nodrošinās nervu sistēmas nobriešanu un uztveres, valodas, atmiņas un attīstības veicināšanu. Šo iemeslu dēļ ļoti svarīgi ir iekļaut bērna uzturā piemērotākās taukvielas.

Taukvielas ir jālieto, un bērnam tās ir jāsaņem, bet ar mēru. Bērnam nepieciešams dienā uzņemt 3-4g taukvielu uz 100 g pārtikas produkta daudzuma. Tas nav daudz, bet pietiekami, lai nodrošinātu dienas laikā nepieciešamo vitamīnu un Omega taukskābju daudzumu. Bērna gremošanas sistēmai vieglāk uzņemt ir augu taukus nekā dzīvnieku taukus. Pirmā izvēle mazuļa ēdināšanā būtu augu eļļa, nevis sviests, jo dzīvnieku tauki satur daudz vairāk piesātinātās taukskābes nekā augu produkti un minimāli Omegas taukskābes. Omega-3 jeb alfa-linolēnskābe un Omega-6 jeb linolskābe ietilpst neaizvietojamo taukskābju grupā, tas nozīmē, ka organisms pats nespēj sintezēt šīs taukskābes, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Lai uzņemtu šīs taukskābes, uzturā ieteicams iekļaut rapšu eļļu, jo tās taukskābju saturs ir viens no vērtīgākajiem, salīdzinot ar citām kulinārijā biežāk lietotajām augu eļļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!