zivs oilfish
Foto: RIA Novosti/Scanpix
Jau gadsimtiem ilgi cilvēki visā pasaulē ir lietojuši zivju eļļu veselības uzlabošanai. Zināms, ka jau 16. gadsimtā jūrnieki zivju eļļu lietoja ādas slimību, sāpju un iekaisumu ārstēšanai, savukārt 20.gadsimta vidū pierādīta zivju eļļas neapstrīdami pozitīvā ietekme uz sirds veselību. Zivju eļļa visu vecumu cilvēkiem imunitātes stiprināšanai ļoti būtiska ir arī mūsdienās – par to vairāk stāsta "BENU aptiekas" (iepriekš – "Ģimenes aptiekas") farmaceite Sandra Vancāne.

Zivju eļļas un tās nozīme cilvēka organismā

Zivju eļļa satur A, D un E vitamīnus, taču vislielāko vērtību zivju eļļai piešķir tajā atrodamās Omega-3 nepiesātinātās taukskābes: alfalinolēnskābe (ALS), dokozaheksaēnskābe (DHS) un eikazopentaēnskābe (EPS). ALS var uzņemt ar augļiem un dārzeņiem, savukārt DHS un EPS var uzņemt, ikdienā lietojot zivju eļļu vai ēdot zivis un citu jūras iemītnieku gaļu. Zivju eļļas kvalitāte ļoti lielā mērā atkarīga tieši no zivs sugas. Visbiežāk zivju eļļas iegūšanai tiek izmantotas garspuru tunzivis, siļķes, makreles, sardīnes, strauta foreles un laši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!