Daudziem no mums karsta un aromātiska kafija mājās vai darbā ir rīta rituāls, kas palīdz pamosties un sagatavoties dienai. Nenoliedzami kafijai ir daudz labu īpašību, taču atslēgas vārdi šoreiz jāmeklē mērenībā - ieteicamā dienas kafijas deva nepārsniedz 4 tasītes, kas patiesībā nereti satilpst vienā mūsu rīta kafijas krūzē.
Kofeīnu saturoši produkti, piemēram, kafija vai stipra tēja, sevišķi, ja tiek dzerta tukšā dušā, veicina kuņģa skābes pastiprinātu izdalīšanos, kas noved pie dedzināšanas vēderā un sliktas pašsajūtas visas dienas garumā.Ne velti speciālisti rudenī iesaka savā ēdienkartē labāk iekļaut svaigus augļus - kuri satur В, Е, С, РР grupu vitamīnus, karotīnu, cukuru, citronskābi, ēteriskās eļļas, kalciju, šķiedrvielas un daudz citu vērtīgu komponentu. Svaigos augļos esošās vielas palīdz izvadīt no organisma slikto holesterīnu, smagos metālus un toksīnus. No rīta izdzerta glāze svaigi spiestas augļu sulas ne tikai nomāks slāpes, bet dos enerģijas lādiņu un paaugstinās imunitāti, nomierinās nervus, uzlabos garastāvokli un iepludinās vaigos veselīgu sārtumu.
Svarīgi saprast, ka dedzinošajai sajūtai kuņģī var būt dažādi iemesli, bet būtiskākais un nopietnākais no tiem - traumēta gļotāda. To veicina stress, mūsdienu skrejošais dzīvesveids un, protams, nepareizs uzturs, kas izraisa bojājumus kuņģa sieniņās un nepatīkamas sajūtas vēderā. Iedomājies, ka Tavs kuņģis jūtas līdzīgi kā ievainota āda, kad tā tiek apstrādāta ar spirtu vai jodu. Nepatīkami, vai ne?
Atceries - Tavas darba spējas, enerģija un garastāvoklis ir tieši atkarīgs no Tava organisma veselības, tāpēc esi sava ķermeņa draugs!
Raksts tapis tematiskās nedēļas "Jūsu kuņģa veselība" ietvaros. Lasi un uzzini vairāk!