stress
Foto: PantherMedia/Scanpix
Stress, neregulāra ēšana un nepareiza diēta, pārsvarā alkohols, kafija tukšā dūšā, asi un marinēti produkti, cepti, žāvēti ēdieni un ēdieni ar lielu tauku saturu, kā arī fast food - tas viss ārkārtīgi negatīvi ietekmē kuņģa un zarnu trakta stāvokli. Kuņģis sāk pastiprināti izstrādāt sālsskābi, slikti veidojas kuņģa gļotādas aizsargslānis, kas aizsargā no sālsskābes (kas ietilpst kuņģa sulas sastāvā) agresīvās iedarbības, un tādēļ pastāvīgi tiek traumēta kuņģa sieniņa, ar laiku tas noved pie gastrīta, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas. Tā visa galvenais simptoms ir grēmas, jeb pastāvīga dedzināšanas sajūta kuņģa apvidū.

Grēmas, jeb dedzināšana kuņģī rodas sakarā ar to, ka ir bojāta kuņģa gļotāda un sieniņam un sālsskābes iedarbība uz bojāto kuņģa sieniņu izraisa dedzināšanu. Tas atgādina dedzināšanas sajūtu, kad Jūs apstrādājas ar spirtu vai jodu savainotu ādu. Bet ja nu uz savainotu ādu uzpilināt sālsskābi (jebkurā koncentrācijā), tad sajūtas būs visai nepatīkamas. Tagad iedomājieties, kas tādā gadījumā jāpiedzīvo kuņģim: pastāvīgi izdalās sālsskābe, turklāt ir traumēta kuņģa sieniņas dabīgā aizsardzība - gļotāda. Tā visa rezultāts ir grēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!