Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojoties gada beigām, pieaug slodze darbā, tāpat parādās nogurums un zūd radošas idejas, taču arī izgulēties kļūst aizvien grūtāk. Samazināt darāmā daudzumu ne vienmēr ir iespējams, bet katrs kaut nedaudz var pārveidot savu dienas režīmu. Ir ne mazums lietu, ko spējam mainīt, lai uzlabotu miega kvalitāti, norāda interneta vietne “Psychology Today”.

Ja naktis pavadi staigājot uz virtuvi pēc uzkodām, tumsā saimniekojot pa viedtālruni un satraukti veroties skaļi tikšķošajā pulkstenī, ir vērts pievērst šai problēmai pastiprinātu uzmanību. Portāls “Delfi” iesaka sešus vienkāršus padomus, kas palīdz gulēt ciešāk un atvadīties no bezmiega naktīm.

Seši iemesli, kādēļ nespēj gulēt:

Pulksteņa vērošana


Foto: Scanpix

Naktī bieži pamosties un pārbaudi pulksteni, lai uzzinātu, cik ilgi esi gulējusi vai arī cik ilgi vēl jāguļ? Atbrīvojies no pulksteņa!

Jāņem vērā, ka laiks valda pār mūsu dzīvi. Ja vienmēr vienā laikā ēd pusdienas, tad vēders šajā laikā arī sāk tās gaidīt. Līdzīgi arī celšanās naktī pamazām var izveidoties par ieradumu. Atšķirībā no ieražas ēst vienā konkrētā laikā vai laicīgi doties gulēt, celšanās naktī nebūt nav veselīgs ieradums.

Regulāra pamošanās, lai paskatītos pulkstenī, pirmkārt, izjauc bioloģisko ritmu. Otrkārt, tajās dienās, kad nedrīkst aizgulēties, jo gaidāms eksāmens, svarīga tikšanās vai lidojums, pamosties agrāk sanāk pat biežāk. Pēc šādas pamošanās aizmigt ir grūti, bet vēl grūtāk pēcāk neaizgulēties, jo izjaukts gulēšanas ritms.

Lai nodrošinātos pret šāda ieraduma izveidošanos, visdrošākais līdzeklis ir blakus gultai nenovietot ne pulksteni, ne mobilo telefonu, ne kādu citu iespēju noteikt laiku. Tā zināšana tāpat neko nedod. Paļaujieties uz modinātāju un neuztraucies!


Kofeīna ietekme


Foto: DELFI

Lai gan kafija spēj dot enerģiju, tā ir arī viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki ir miegaini. Tam par iemeslu ir ilgais kofeīna iedarbības laiks.

Vidējais kofeīna "pusmūžs" ir aptuveni piecas stundas. Tas nozīmē, ka no brīža, kad ķermeņa šūnas ir saņēmušas pirmo lielo enerģijas lādiņu, pēc piecām stundām tās ir iztērējušas aptuveni pusi no tā un enerģija sāk plakt. Taču arī nākamajās piecās stundās ķermenis turpina tērēt vēl trīs ceturtdaļas no šūnām izdalītā lādiņa, bet vēl nākamajās piecās stundās ķermenis tiek galā ar atlikušo. Tas nozīmē, ka kofeīna iedarbība vidēji beidzas tikai pēc piecpadsmit stundām.

Šī iemesla dēļ spēcīga kafija no rīta var būt iemesls tam, kāpēc vēl vakarā nav iespējams iemigt. Lai no tā izvairītos, kafiju vēlams vai nu nedzert vispār, vai to darīt vienīgi no agra rīta. Līdzīgi ir ar enerģijas dzērieniem. Ja pretēji ārstu ieteikumiem, tie tiek lietoti, piemēram, pirms pēcpusdienas sporta nodarbībām, nebrīnies, ja vēl stipri pēc pusnakts moka bezmiegs.


Gulētiešanas plānošana


Foto: LETA

Ir, protams, lieliski būt visu spējīgajam Džeimsa Bonda tipāžam, kurš guļ precīzi septiņas stundas, sešos ceļas, pēc piecām minūtēm jau iznāk no dušas, bet vēl pēc divdesmit piecām pamet māju. Diemžēl cenšanās ieplānot savu gulētiešanas un celšanās laiku tik precīzi noved pie tā, ka neesat izgulējies.

Uztraukšanās par gulēšanu un domāšana par gulēšanu ir lielisks veids kā neizgulēties! Augstas klases profesionāļi, kuru darbs patiešām ietver ikdienas komandējumus un nepārtrauktu laika plānošanu, ļoti bieži cieš no tā saucamā psihofizioloģiskā bezmiega.

Tā dēļ labāk ļauties savam bioloģiskajam pulkstenim un laiku neplānot precīzi līdz minūtei.

Alkohols


Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi nelielu alkohola devu izmanto kā iemigšanas paātrinātāju. Lai gan tas patiešām palīdz ātrāk iemigt, atšķirībā no miega zālēm, alkohols izraisa arī aptuveni 15-25 pamošanās reizes vienas nakts laikā.

Lielākā daļa šos miega traucējumus nemaz nepamana, jo smadzenes pamošanās faktu spēj atcerēties vienīgi tad, ja ķermenis bijis nomoda stāvoklī vismaz 6-8 minūtes. Lai gan prāts šos mirkļus var neatminēties, tas nenozīmē, ka tas ikreiz nav iztraucēts, radot neizgulēšanās sajūtu no rīta.

Alkohola pārāk regulāra lietošana savukārt var izraisīt hronisku bezmiegu.


Miega traucējumu ignorēšana


Foto: Shutterstock

Liela daļa bezmiega un dažādu ar nogurumu saistītu kaišu nomocītie bieži vien nemaz nemeklē šīs problēmas cēloņus. Pētījumi pierādījuši, ka puse no tiem, kuri sirgst ar tādiem gulēšanas traucējumiem kā miega apnoja, cieš arī no regulāra bezmiega.

Tas pierāda, ka miega problēmu nerisināšana var novest pie citu ar nogurumu un gulēšanu saistītu kaišu attīstīšanos.


Smēķēšana


Līdzīgi kā tas ir kafijas un alkohola (pat neliela daudzuma) lietotājiem, arī nikotīns turpina iedarboties vēl ilgi pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas. Tās dēļ smēķētājs, pats to neapzinādamies, ik nakti var pamosties vidēji no 15 līdz 20 reizēm.

Protams, smēķēšanu atmest ir grūti, taču, ja ik dienas esat samiegojusies, tad arguments, ka "cigarete dod enerģiju", ir tikai sevis mānīšana. To apzinoties, ir iegūts vēl viens arguments "pret".

Ja vēlies regulāri kārtīgi izgulēties, diemžēl smēķēšana ir jāatmet!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!