Rūpēs par savas sirds veselību, ikdienas savā ēdienkartē iekļaujiet:
• Svaigus dārzeņus un augļus
• Pākšaugus – lēcas, zirņus, pupiņas u.c.
• Liesu gaļu – vistas gaļu, tītaru, teļa gaļu u.c. gaļu
• Ikdienas uzturu papildiniet bagātīgi ar zaļumiem un garšsaknēm
• Liesus piena produktus: vājpienu, skābpiena produktus, jogurtus bez piedevām, biezpienu
• Treknās jūras zivis – reņģes, siļķes, skumbriju, lasi u.c.
• Cepšanai un salātiem izmantojiet labas kvalitātes eļļu
• Kad esat izslāpis – padzerieties ūdeni, zāļu tējas. Dzērienus nesaldiniet!
Gatavojiet ēdienu mājās – nesteidzīgi, iepriekš plānojot savu ēdienkarti nedēļai. Iepirkšanos nedēļai vislabāk ir plānot brīvdienās, kad ir laiks padomāt par savas ģimenes ēdienkarti un nepieciešamajiem produktiem. Gatavojot ēdienu – izmēģiniet jaunas receptes un gatavojiet ar prieku un labu garastāvokli!
Ikdienas vismaz 30 minūtes esiet fiziski aktīvi, bet lai rezultāts būtu noturīgāks, nodarbojieties ar sportu vismaz 3X nedēļā 90 minūtes. Nodarbojieties ar nūjošanu, jogu, peldēšanu, ātru pastaigu u.c. sportiskām aktivitātēm.
Būtu jāizvairās no:
• Kūpinājumiem, desām, sardelēm un cīsiņiem, treknas gaļas un pusfabrikātiem, kas satur daudz slēptos taukus, sāli ,dažādas pārtikas piedevas un krāsvielas
• Trekniem piena produktiem
• Rūpnieciski gatavotiem konditorejas izstrādājumiem un saldumiem
• Gatavošanai neizmantojiet sāli, garšvielu un gatavos buljona kubiņu koncentrātus
• Saldiem gāzētiem dzērieniem
• Liekām taukvielām – margarīna, sviesta, dažādām eļļām un salātu mērcēm.
• Alkohola, smēķēšanas