Šokolāde
Pētījumos atklāts, ka šokolāde ievērojami samazina sirds lēkmju iespējamību, kā arī pasargā no trombu veidošanās. Atsevišķi pētnieki pat pauduši uzskatu, ka tā var par trešdaļu samazināt arī nāvējošu sirds slimību risku.
Tā iemesls ir šokolādes sastāvā esošās vielas, kas uzlabo asinsriti, kā arī veicina asinsvadu attīrīšanos.
Šai sakarā mediķi pat iesaka cilvēkiem, kas dodas garos pārlidojumos, pirms tiem apēst pāris gabaliņu tumšās šokolādes. Tādējādi organismam tiks nodarīts mazāks kaitējums neierastos apstākļos, kā arī teju nemainīgā pozā pavadīto stundu dēļ.
Lasis
Pierādīts, ka cilvēki, kas vismaz reizi nedēļā savā ēdienkartē iekļauj lasi, par 70 procentiem retāk slimo ar Alcheimera slimību, salīdzinot ar cilvēkiem, kas zivis un jūras veltes ēd reti.
Tas atklāts kādā pētījumā, kurā piedalījās 815 cilvēku vecumā no 65 līdz 94 gadiem, dokumentējot smadzeņu veselību septiņu gadu garumā.
Tā iemesls ir īpašs taukskābju paveids, kas atrodams vien zivīs un būtiski uzlabo smadzeņu darbību.
Ķiploki
Ķiplokos esošās vielas ir viens no efektīvākajiem aizsarglīdzekļiem pret saslimšanu ar ļaundabīgiem audzējiem. Tāpat tie veicina imunitāti, kā arī organismā esošu šūnu attīstīšanos, kas novērš vēža šūnu rašanos.
Piemēram, dialilsulfīds iznīcina organismā nonākušās kancerogēnās vielas, un šai sakarā cilvēki, kas uzturā regulāri lieto ķiplokus, ar kuņģa vēzi slimo divreiz retāk.
Dzērvenes
Dzērvenēs ir tik daudz veselībai vērtīgu komponentu, ka tās patiesi pielīdzināmas dzīvības glābējiem ogās esošo antioksidantu un pretiekaisuma, baciļus iznīdējošo, kā arī imunitāti stiprinošo vielu dēļ.
Tāpat dzērvenes satur vielas, kas šķeļ ļaundabīgus audzējus izraisošas šūnas. Piemēram, pārbaudot ogu spēju cīnīties ar krūts vēzi, tika konstatēts, ka to efekts parādās jau četras stundas pēc ogu lietošana suzturā, mazinoties ļaundabīgajām šūnām.
Kafijas pupiņas
Kafijas pupiņas satur flavonoīdus, kas aizkavē sirds slimību rašanos. Šīs vielas darbojas kā antioksidanti, kas attīra organismu no toksiskajiem brīvajiem radikāļiem, ko organisms uzņem, elpojot piesārņotu gaisu, kā arī lietojot uzturā cukuru.
Tādējādi kafijas pupiņas pasargā organismu no ļaundabīgu audzēju veidošanās, kā arī būtiski mazina sirds slimību, diabēta un triekas saslimšanas.
Tiesa, vērts atcerēties, ka kafija paaugstina asinsspiedienu tajā esošā kofeīna dēļ, tādēļ to ieteicams aizstāt ar bezkofeīna dzērienu, kas gan satur tās pašas vērtīgās vielas.