Cilvēkam ir piecas maņas
Nereti pētnieku izdotajās publikācijās tiek minēts, ka cilvēkiem piemīt četrpadsmit līdz divdesmit apkārtējās pasaules uztveres spēju un populārākās piecas maņas, redze, dzirde, oža, tauste un garša, ko apgūstam jau agrā bērnībā, ir vien to pamats.
Raksturojot šo uzskatu, minētas arī dažas no tām, piemēram, propriopcija jeb spēja apzināties, kur atrodas noteiktas ķermeņa daļas, tās neuztverot ar pamata maņām, laika izjūta, kā arī apkārtējās telpas un norišu uztvere.
Garšas kārpiņas ir izvietotas īpašā “kartē”
Pagājušā gadsimta vidū kāds vācu zinātnieks veicis pētījumu, noskaidrojot cilvēka mēles garšas uztveres īpatnības.
Pētījumā iegūtie dati apliecinājuši, ka ne visi cilvēki izjūt vienādu saldas vai rūgtas garšas intensitāti, savukārt angļu zinātnieki pāris gadu desmitu vēlāk šos secinājumus traktējuši kā garšas kārpiņu atšķirīgu jušanas spēju, un šim maldinošajam uzskatam ticam vēl mūsdienās.
Cilvēka personību nosaka labās un kreisās smadzeņu puslodes attīstība
Patiesībā smadzeņu puslodēm un to attīstības pakāpei, kā arī radošumu vai loģiku attīstošu uzdevumu risināšanai cilvēka personības veidošanā nav ne mazākās ietekmes, jo uztveres darbībā nozīme ir abām smadzeņu puslodēm.
Kā vēstī izdevums, cilvēka analītiskās spējas nespētu pastāvēt bez vienlīdz izteikta radošuma, un otrādi, un šis fenomens tiek dēvēts par bilaterālo funkiconēšanu.
Caur galvu tiek zaudēta lielākā daļa ķermeņa siltuma
Šī padoma avots ir aizvadītās tūkstošgades piecdesmitajos gados veikts pētījums, kas it kā pierādīja cepures nozīmīgumu ķermeņa sildīšanā, tomēr eksperimenta gaitā konstatētas vairākas nepilnības, kas tajā iegūto secinājumu apgāž, informē "Cracked".
Cilvēka tuklumu vai slaidumu nosaka vielmaiņas darbība
Tā vēsta, ka pētījumos atklāts, ka cilvēki ar liekā svara veidošanās tendenci patiesībā var lepoties ar ātrāku vielmaiņu, savukārt slaida auguma īpašnieku vielmaiņa ir lēnāka.
Tā iemesls ir smagāku cilvēku asins pārpumpēšanā, kā arī muskuļu funkiconēšanā nepieciešamā papildu enerģija, minētajiem procesiem notiekot ar lielāku piepūli smagās ķermeņa masas dēļ un tādējādi sadedzinot vairāk kaloriju.
Savukārt liekā svara veidošanās iemesls patiesībā ir ievērojamāks ēdiena apjoms, ko neapzināti notiesā cilvēki ar smagāku ķermeņa masu.