Pusdienlaikā procentuāli no dienas ēdienkartes ir nepieciešams uzņemt 30 - 35%, tās būtu vidēji 400 - 700 kcal atkarībā no dienas aktivitāšu daudzuma. Tieši tāpēc svarīgi ir saprast, kas ir šīs kcal un cik daudz tās atrodas pārtikas produktos. Izpēti un painteresējies vietējā kafejnīcā, kāda ir to ēdienu uzturvērtība un kādas sastāvdaļas tie izmanto gatavošanas procesā. Tas var būt noderīgi!
Pusdienās priekšroku dod dārzeņu un graudaugu produktiem. Ik dienu izvēlies svaigus salātus, pilngraudu produktus vai zupas, kas papildinātas ar svaigām piedevām, piemēram, olīveļļu, citrona sulu vai zaļumiem. Jo šo produktu grupa ir vitamīniem un minerālvielām visbagātākā, kas sniegs enerģiju un palīdzēs pret stresa negatīvo ietekmi. Interesanti, ka saspringta darba darītājiem - svaigs augļu kokteilis var ļoti labi aizvietot arī kādu no kafijas tasītēm.
Tikpat svarīgi pusdienās arī uzņemt kādu olbaltumvielām bagātu produktu, piemēram, gaļu vai zivi. Taču viena ''Franču'' karbonāde vai ''Mednieku'' desiņa var saturēt arī visu dienā nepieciešamo enerģijas daudzumu un piesātināto jeb ''slikto'' tauku daudzumu. Tieši tāpēc priekšroku sniedz produktiem, kuri pagatavoti bez liekiem taukvielu ''mētelīšiem'' jeb panējuma, vai neietilpst kādā mērces sastāvā. Jo šādi pagatavoti ēdieni ir ļoti mānīgi.
Pirms pusdienām vienmēr atceries izdzert lielu glāzi ar ūdens, lai ejot pusdienot ir mierīgāks un asāks prāts. Interesanti, bet cilvēks bieži vien neprot atšķirt izsalkuma un slāpju sajūtu. Tieši tāpēc rūpējies, lai Tavs organisms vienmēr jūtas kārtīgi padzēries - it īpaši siltajā gadalaikā. Ievēro, ka sulas, kefīrs, piens un kompoti ir sava veida ēdieni un tos izvēlies tikai tad, kad jūti, ka šodien ir nepieciešams uzņemt lielāku enerģijas daudzumu vai atvēli tiem vietu - launagā.
Saldā ēdiena vietā labāk izvēlies mājās gatavotus gardumus, kur pats vari kontrolēt pievienoto produktu daudzumu un veidu. Mājās gatavojot, sviesta vietā vari izmantot olīveļļu, putukrējuma vietā jogurtu, bet cukura vietā vari izmantot stēviju, kas ir labs risinājums, jo nesatur lieku kaloriju un neizmaina cukura līmeni asinīs, un augstākā labuma miltus nomaini uz pilngraudu miltiem. Tādējādi saldumus padarot veselīgākus un gardākus.
Veselīgu pusdienu piemērs:
Vārīti griķi ar sautētu cūkgaļu un svaigiem lapu salātiem, kuriem pievienota olīveļļa, etiķis vai kāda citrusa sula. Glāze ūdens, kas var būt papildināta ar kādu augļu piedevu un saldajā mājās gatavots pilngraudu - banānu kekss.