lasi pirms ēd
Foto: Publicitātes foto
Pēc izglītojoša projekta "LASI, pirms ĒD" ietvaros veiktā pētījuma, ikdienas uzturā aptuveni 42% pārtikas produktu ir rūpnieciski ražoti vai sagatavoti. Daļa no tiem satur nevajadzīgas pārtikas piedevas garšas un ārējā izskata uzlabošanai, kas padara produktu pievilcīgāku pirkšanas un ēšanas brīdī, bet nedraudzīgāku mūsu organismam. Kā mums izvēlēties uzturā produktus un vai vispār ražotāji var saražot produkciju bez pārtikas uzlabotājiem?

Pārtikas piedevas ir drošas, bet vai vienmēr vajadzīgas?!

Pārtikas piedevas produkta marķējumā apzīmē ar burtu "E", kas nozīmē "edible" jeb "ēdams". Tas nav mūsdienu izgudrojums, jo pārtikas piedevas ēdiena īpašību uzlabošanai izmantojuši vienmēr. Pat senie ēģiptieši izmantoja krāsvielas un aromatizētājus. Pārtikas piedevas iegūst no dabā sastopamām izejvielām, rada līdzīgas tām, kas atrodamas dabā un tie var būt arī pavisam jauni savienojumi, kuriem dabā nav analogu, jeb sintētiski iegūtās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!