Foto: AP/Scanpix
Laikā, kad viss ir iekrāsots saules apspīdētās krāsās un daba ik dienu mums sniedz jaunas un gardas iespējas, mūsu organisms viegli atlaižas... Taču, kā "piecelties" un līdzsvarot savu dzīvesveidu gada siltajā laikā, lai tas būtu veselīgs, sezonai atbilstošs un vērtīgu uzturvielu pārbagāts? To skaidro uztura speciāliste Lizete Māldere.

Vasara ir laiks, kad mēs dzīvojam visveselīgāk - uzturā lietojam daudz svaigu dārzeņu un augļu, vakaros dodamies garās pastaigās vai izbaudām peldes. Taču ir lietas, par ko mēdzam piemirst.

Ūdens

Ievērojami paaugstinoties gaisa temperatūrai, paaugstinās arī mūsu organisma nepieciešamība pēc papildus šķidruma - sākot no 3 l un pat vairāk atkarībā no aktivitāšu daudzuma, veselības stāvokļa, kā arī gaisa temperatūras. Ikdienā vislabāk priekšroku jādod vienkāršam un parastam ūdenim. Kafijas vietā izvēlies aukstu zaļo tēju, kas papildināta ar augļiem, vai varbūt kādu mājās pagatavotu limonādi. Ievēro, ka dzert ir nepieciešams lēnām, pa mazam malciņam, nesagaidot slāpju sajūtu, jo slāpes jau ir pirmā atūdeņošanās jeb dehidritācijas pazīme. Tāpēc tuvumā vienmēr turi lielu ūdens glāzi, vai varbūt lejupielādē savā viedtālrunī aplikāciju, kas ik pēc laika atgādina, ka ir pienācis laiks padzerties.

Krāsu daudzveidība

Daudzi no mums vasarā gaida to mirkli, kad beidzot ir iespēja baudīt pašmāju audzētos un vitamīniem bagātos gardumus. Taču bieži vien piemirstot, ka nepieciešamās 5 dārzeņu un 2-3 augļu porcijas (1 porcija saujas lieluma dārzenis vai auglis) ir jāuzņem pēc iespējas dažādākas gan krāsas, gan garšas ziņā. Piemēram, sarkanā krāsā esošie augļi un dārzeņi, kuru sastāvā ir likopēns ļoti labi noder sirds un asinsvadu profilaksē, kā arī novērš organisma novecošanās procesus. Oranžās krāsas augi pozitīvi ietekmē ādas stāvokli un palīdz cīnīties pret neveselīga dzīvesveida sekām, tai skaitā vēzi un paaugstinātu holesterīna līmeni. Zaļā krāsā esošie dārzeņi, kā, piemēram, salātlapas, brokoļi, gurķi, skābenes un citi rada hormonālu un neirālu organisma līdzsvaru.

Gudra našķēšanās

Neviena vasara nav iedomājama bez jautrām draugu ballītēm un gardumu pilniem galdiem. Taču pa vidu tam ir jāmēģina atrasts līdzsvars starp uzņemto un  patērēto ēdiena daudzumu. Tas nozīmē - jo mazāk kustamies, jo mazāk varam atļauties ēst un otrādi. Tieši tāpēc dienās, kad laiski sauļojies mājas pagalmā vai jūras malā, izvēlies produktus, kas ir ar mazu enerģētisko vērtību jeb kalorāžu, tie būtu svaigi dārzeņi, augļi, mājās gatavota jogurta kūka, sorbets vai varbūt kāds ar cukurpuķi stēviju papildināts kulinārijas brīnums. Taču dienās, kad esi fiziski aktīvs, droši vari atļauties našķēties arī ar kādu šokolādi, gardu smalkmaizīti vai kādu citu našķi.

Vasara ir īsa, tāpēc izbaudi šos skaistos un saules piepildītos mirkļus un atceris, ka balansējot savu dzīvesveidu un ēdienkarti, nereti vari atļaut sev vairāk. Visam pa virsu vēl ik dienu apēdot kārtīgu buntīti svaigu garšaugu - dilles, pētersīļu, kinzu vai varbūt baziliku, kas palīdzēs gremošanas traktam justies vieglāk un padarīs mūs par 50% veselīgākus. Ne jau velti tos sendienās izmantoja medicīnā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!