shutterstock_63556297
Foto: Shutterstock
Savulaik veiktajos pētījumos tika apšaubīts, ka veģetārs uzturs var nodrošināt organismu ar pietiekamu uzturvērtību un olbaltumvielu daudzumu. Taču lielākā daļa šo bažu pēdējo gadu laikā ir kliedētas - zinātnieki ir sākuši pētīt veģetāra uztura ietekmi uz slimību ārstēšanu un tā profilaktisko nozīmi.

Mūsdienās veģetārs uzturs un uzturs, kurā iekļauts daudz augu valsts un maz dzīvnieku valsts produktu, ir ieguvis zinātnisku atzinību. Amerikas vēža izpētes institūts, Amerikas Vēža biedrība un Nacionālais veselības institūts ir tikai dažas no daudzām veselību aizsargājošām organizācijām, kas iesaka šāda veida uzturu. Austrālijas un Jaunzēlandes Dietologu asociācija atzīst veģetāru uzturu par veselīgu un uzturvielām pietiekami bagātu; turklāt šāds uzturs palīdz novērst un ārstēt dažādas slimības. Veģetārisms beidzot ir ieguvis pelnīto atzinību.

Par veģetārieti sauc parasti cilvēku, kurš neēd gaļu, zivis, mājputnu gaļu vai to produktus.Veģetārieša ēdienkarte var krasi atšķirties no radikālo veģetāriešu jeb vegānu ēdienkarte; daži veģetārieši lieto uzturā arī zivju un piena produktus. Dažkārt cilvēki, kas sevi dēvē par veģetāriešiem, uzturā tomēr iekļauj arī zivju, vistas gaļas un citu dzīvnieku gaļas produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!