Kā uzskata eksperti, šī novērojuma iemesls slēpjas psiholoģiskā noskaņojuma radīšanā – ja šokolādes kūkas gabaliņu uztversi kā atalgojumu un nelielu baudu, tā nepārvērtīsies liekajos tauciņos, bet, ja našķosies ar vainas apziņu, ātri vien iegūsi nepareizus ēšanas paradumus, kas rezultēsies arī pārēšanās lēkmēs.
Minētie secinājumi gūti, veicot pētījumu, kurā piedalījās 300 brīvprātīgo vecumā no 18 līdz 86 gadiem, atklājot savus ēšanas, kā arī diētas paradumus.
Tā rezultātā tika atklāts, ka saldumus ar svētku sajūtu notiesā 73 procenti dalībnieku, bet vainas apziņu par našķošanos jūt 27 procenti brīvprātīgo.
Cilvēkiem, kuriem saldumu ēšana radīja vainas apziņu, pusotra gada laikā palielinājās jau esošais liekais svars, savukārt tiem dalībniekiem, kas kūkas gabalu asociēja ar svētkiem, svars kritās.