3518763
Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar pārdomātu uzturu, kurā ir daudz dārzeņu un augļu, maz sarkanās gaļas, regulārām pastaigām svaigā gaisā, atteikšanos no smēķēšanas un ierobežojot alkohola patēriņu, ir iespējams samazināt risku saslimt ar zarnu vēzi, informē speciālisti.

Lietojot vismaz 600 gramus augļu un dārzeņu dienā, katru dienu pastaigājoties vismaz 30 minūtes, ēdot ne vairāk kā puskilogramu sarkanās gaļas nedēļā, regulāri lietojot šķiedrvielas, nesmēķējot un ierobežojot alkohola patēriņu, ir iespēja par 23% novērst risku saslimt ar kolorektālo jeb zarnu vēzi, pie šāda secinājuma nonākuši dāņu pētnieki. 

Uzstājoties zarnu vēža pacientu konferencē, šī pētījuma kopsavilkumu atklāja RAKUS ķirurgs dr. Guntis Ancāns, kurš aicināja ikvienu izvērtēt savus ēšanas paradumus, atgādinot, ka ar terminu sarkanā gaļa, tiek saprasta visu dzīvnieku gaļa, arī cūkas un medījums. Sarkanās gaļas vietā ieteicams lietot putnu gaļu un zivis, precizē G. Ancāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!