Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka cilvēka organisma darbību nav iespējams izpētīt pilnībā. Atsevišķas tā funkcijas ne tikai ir pārlieku komplicētas vienkāršām acīm, bet arī sniedzas ārpus mediķu un profesionāļu zināšanai. Tāpat šķietami savādām cilvēka spējām var būt arī pavisam vienkāršs izskaidrojums – populārākās no tām apkopojuši arī ārzemju mediji.

Kāpēc klausīšanās savas balss ierakstā rada diskomfortu?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrs no mums ir piedzīvojis nepatīkamus brīžus, klausoties savas balss ierakstā un jūtot neviltotu pārsteigumu par dzirdēto.

 Kā izrādās, iemesls, kāpēc tā skan neierasti un mums nepatīkami, ir pavisam vienkāršs - mēs ikdienā dzirdam nevis savas balss oriģinālu, bet jau "apstrādātu" skanējumu.  

Skaņai rodoties balss saitēs un rezonējot ausu bungādiņās, kā arī galvaskausā, dzirdam citu intonāciju, tembru un kopējo skanējumu, kas atšķiras no reālās skaņas, atklāj eksperti.

Vai fotogrāfijas atspoguļo mūsu patieso izskatu?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā skaidro eksperti, mūsu izskata atšķiršanās fotogrāfijās no spoguļattēla ir gluži normāla, jo, ikdienā spoguļojoties, redzam apgrieztu attēlu, savukārt fotogrāfijās - patieso sevis versiju.

Tāpat ņem vērā, ka cilvēka acs un kameras lēcas darbojas atšķirīgi, attiecīgi mainot uztverto attēlu redzējumu. Turklāt - attēla maiņa notiek arī dažādu fotokameru lēcu ietekmē - citas liek mums izskatīties slaidākiem, citas - figūrā pilnīgākiem.

Kas liek sarauties pirkstu ādai?


Foto: Shutterstock
Ikviens zina nepatīkamo sajūtu, kad, pārlieku ilgi atrodoties ūdenī, saraujas pirkstu āda. Tā iemesls ir ādas dabisko taukvielu, kas sedz pirkstu galus un senatnē pasargāja tos no noberšanās, izmantojot darba rīkus, aizskalošanās.

Rezultātā ādā esošās šūnas saraujas, radot krunkainu pirkstu efektu, kas pāriet, tiklīdz tie vairs neatrodas ūdenī, vienkāršo patiesību atklāj zinātnieki.

Kā laikapstākļi ietekmē mūsu vajadzību apmeklēt labierīcības?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo zemāka ir gaisa temperatūra, jo grūtāk ir darboties mūsu urīnpūslim, saturot lieko šķidrumu, atklāj pētnieki. Tiesa, iemesls šim fenomenam pagaidām nav atklāts, tomēr zinātnieki izsaka pieņēmumu, ka to izraisa asinsvadu saraušanās aukstumā.

Tāpat, esot zemā gaisa temperatūrā, organisms cenšas sargāt tā iekšējos orgānus, asinīm automātiski aizplūstot no ekstremitātēm uz sirdi, aknām u.c. Rezultātā paaugstinās arī mūsu asinsspiediens, un, kombinējoties minētajiem faktoriem, sekas "jūt" arī urīnizvades kanāls.

Kādēļ pēc alkohola lietošanas nenāk miegs?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Sajūtu, kad gadījies pār mēru lietot alkoholu un, tā vietā, lai nogulētu līdz pusdienlaikam, esam pamodušies agrā rīta stundā, vismaz reizi mūžā ir piedzīvojis teju katrs.

Kā izrādās, miega režīmu izjauc organismā notiekošie vielmaiņas procesi, kas cenšas attīrīt to no alkohola pārstrādes blakusproduktiem, likumsakarīgi rodoties arī galvassāpēm, nelabumam un citiem paģiru simptomiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!