187273987
Foto: AFP/Scanpix
Lai nodrošinātu veselīgāka uztura pieejamību, pārtikas produktos turpmāk tiks noteikts pieļaujamais transtaukskābju daudzums. To paredz ceturtdien, 9.oktobrī, Saeimas konceptuāli atbalstītie grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā. Tāpat, lai samazinātu risku cilvēkiem saslimt ar trihinelozi, izmaiņas arī noteiks pienākumu personām, kas iegūst pārtiku pašpatēriņam, nodrošināt tās atbilstību nekaitīguma Šis likumprojekts tiks skatīts steidzmības kārtā, informē Saeimas preses centrā.

Likuma grozījumi paredz, ka valdībai līdz nākamā gada 30.jūnijam būs jānosaka transtaukskābju maksimālais daudzums pārtikas produktos. Likumprojekta autori norāda, ka pēdējos gados pētījumi pierādījuši transtaukskābju lietošanas nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu un veselību, kas var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos un atstāt negatīvu ietekmi uz grūtniecību. Saskaņā ar pērnā gada datiem Latvijā visaugstākā šīs vielas koncentrācija ir siera izstrādājumos, biezpiena sieriņos, krējuma un sviesta izstrādājumos.

Patlaban no Eiropas Savienības(ES) valstīm tikai Dānija un Austrija noteikušas pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikā, norāda likumprojekta autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!