Cepetis, tītars, tītara cepetis, Ziemassvētku cepetis
Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz aizdomājies, kādēļ restorānos gatavotais steiks kūst mutē un dārzeņi saglabā savu sulīgo garšu un intensīvo krāsu? Tuvojoties gada sātīgākajām brīvdienām, der zināt, kā sagatavot veselīgu svētku mielastu, saglabājot produktu struktūru, smaržu, krāsu, garšu un uzturvielas.

"Sous-vide" ir franču kulinārijas apzīmējums, kas nozīmē īpašu ēdiena gatavošanas veidu, kas saglabā maksimāli daudz produktu uzturvielu, kā arī neļauj ēdienam krasi mainīt struktūru, taču izceļ tā smaržu, garšu un krāsu. "Sous-vide" metodes pamatā ir divdaļīgs process - pirmajā posmā ēdienu iepako vakuumā un otrajā - to gatavo tvaikā zemā temperatūrā. 

Gatavošana, izmantojot tvaiku un "sous-vide" metodi, ir uzturvielām draudzīgs veids, kā pagatavot dārzeņus, nezaudējot tajos esošos vitamīnus un minerālvielas, un praktisks veids, kā nodrošināt gaļas un zivs sulīgumu. Īpaši lēnā un saudzīgā gatavošana, nodrošina gaļas un zivs garšas maigumu bez pārcepšanas riska. Turklāt arī smalki deserti un maizītes, gatavojot tās ar tvaika palīdzību, top viegli un gaisīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!