Foto: Shutterstock

Agrāk visi ēda kartupeļus, un nevienam nebija pret tiem iebildumu. Tad sākās interneta un diētu ēra, un visiem kļuva bail no kartupeļa. Parādījās zema ogļhidrātu satura diētas, makrobiotiskā diēta, Paleolīta diēta un daudzas citas, kas kartupeļu lietošanu uzturā aizliedza. Vai tam ir pamats? Kaut kāds jau ir, taču noteikti ne zinātnisks.

Nesen ar kolēģi sanāca diskutēt par to, vai ciete (kartupeļos esošais ogļhidrāts) ir kaitīga. Tāpat pie manis ir vērsušies neskaitāmi pacienti, kas uzskatījuši, ka kartupeļi ir neveselīgi. Protams, ir gadījumi, kad kartupeļi nav vēlami un liela cietes koncentrācija var būt bīstama (cukura diabēta pacientiem vai pie pataloģiskas tievo zarnu baktēriju savairošanās), bet lielākajai daļai sabiedrības no kartupeļiem nav jābaidās.

Dažos vārdos par kartupeli 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!