Dietologi uzskata, ja sāli lieto mērenos daudzumos, tas nerada kaitējumu ― gluži pretēji, sālī esošais nātrijs un hlors ir dzīvībai svarīgas vielas, un tādēļ nav jācenšas atturēties no šīs garšvielas par katru cenu. Bet, ja lietojam sāli pārāk lielos daudzumos, riskējam saslimt ar kardiovaskulārām, nieru slimībām un pat vēzi.
Lai lietotu sāli pareizi, vispirms jāzina sāls daudzums, ko dabiski satur pārtikas produkti, un tas, kā izvēlēties veselīgu uzturu. Tad sāls pievienošana ēdienam neizraisīs tik negatīvu efektu. Piemēram, 100 grami rupjmaizes satur apmēram divus līdz trīs gramus sāls, tā ir gandrīz puse ieteicamās dienas devas.
Bieži lietojam pārāk daudz sāls tikai ieraduma dēļ, pat neiedomādamies, ka neko nezaudētu, ja tā nedarītu. Gluži pretēji, samazinot sāls lietošanu, dzīvesveids kļūtu veselīgāks, un, iespējams, atklātu ēdiena dabīgo garšu. Piedāvājam dažus padomus, kā to praktiski izdarīt.
1. Ne vairāk kā viena tējkarote dienā
Samazināt sāls patēriņu varētu būt grūti, ja nezinām sāls daudzumu, kuru iesaka uztura speciālisti. Pasaules Veselības organizācija iesaka lietot mazāk par pieciem gramiem sāls dienā, tā ir apmēram viena tējkarote. Tas būtu jāņem vērā, gatavojoties samazināt sāls daudzumu ēdienā. Iespējams vērts konsultēties ar ārstu vai uztura speciālistu un izstrādāt personalizētus ieteikumus sāls daudzuma samazināšanai, ņemot vērā ķermeņa unikālās īpašības un dzīvesveidu.
2. Pirms pievienojat sāli, pagaršojiet ēdienu
Daudzi no mums mēdz pievienot sāli ēdienam pirms ēšanas, tas ir sava veida ieradums. Atsakieties no šā ieraduma. Ja jūtaties spiests pievienot papildu šķipsniņu sāls, vismaz pirms tam pagaršojiet ēdienu, lai pārliecinātos, vai tas tiešām nepieciešams. Iespējams, nejutīsiet nekādu atšķirību.
3. Iepērcieties gudrāk
Vienmēr pievērsiet uzmanību tam, ko liekat savā iepirkumu grozā. Pārbaudiet etiķeti, lai uzzinātu, kurā no iecienītākajiem produktiem ir mazs sāls daudzums un kurā tas ir liels, izvēloties produktu ar zemāku sāls saturu. Mūsdienās ražotāji piedāvā plašu produktu klāstu ar zemu sāls saturu, un ir nepieciešams vien mazliet uzmanības, lai izdarītu pareizu izvēli.
4. Izbaudiet ēdiena dabīgo garšu
Neuztraucieties, ka ēdiens ar mazāku sāls daudzumu varētu būt ne tik garšīgs. Uztura speciālisti apgalvo, ka mūsu garšas kārpiņas ātri pielāgojas pārmaiņām, un ēdiens, kas nesatur pārmērīgu sāls daudzumu, garšos tā, kā tam vajadzētu. Katru reizi, gatavojot ēdienu, samaziniet pievienoto sāls daudzumu.
5. Atklājiet dažādu veidu receptes
Diezgan bieži, ja cilvēks nolemj lietot mazāk sāls, viņš ieskatās internetā. Tur pieejamas daudzas receptes ar zemu sāls saturu, kas atbildīs ikviena gaumei. Izvēlieties to, kas patīk, improvizējiet, pievienojot kaut ko savu, un baudiet gardu ēdienu.
6. Vai tiešām ir nepieciešamas divas porcijas sāls?
Daudzās receptēs lietotājam ir norādīts pievienot šķipsniņu sāls. Tomēr daudzi cilvēki pievieno vairākas šķipsniņas. Kāpēc vajag šo dubulto porciju? Gatavojot pievienojiet tik maz sāls, cik vien varat, ― cilvēki pie galda vienmēr var pievienot vairāk sāls atbilstoši viņu gaumei. Protams, ņemsim vērā, ka, gatavojot atsevišķus ēdienus, sālim ir jābūt, un labāk tos gatavot, pievienojot sāli.
7. Atklājiet citas dabīgas garšvielas
Sāls lietošana noteikti nav vienīgais veids, kā padarīt ēdienu garšīgāku. Jūsu garšvielu skapītī ir garšaugi, garšvielas un citi dabas labumi, ar kuriem var lieliski aizstāt sāli. Lietojiet tos sāls vietā un iepazīstiet dažādas garšas.
Materiāls sagatavots, izmantojot Nestlé Uztura institūta speciālistu ieteikumus