Foto: Shutterstock
Par zaļās tējas vērtīgajām īpašībām rakstīts daudz un bieži. Zināms, ka tā efektīvi aizkavē novecošanās procesus tējā esošo antioksidantu dēļ, kā arī ievērojami mazina ļaundabīgu audzēju attīstīšanās risku, novērš organismā esošos iekaisumus, likvidējot baktērijas, un, protams, uzlabo vielmaiņu, tā krietni vairojot izredzes zaudēt lieko svaru.

Gadījumā, ja šo informāciju tomēr esi palaidusi garām, piedāvājam "Women's Health" apkopotos jautājumus, kas sakarā ar zaļās tējas lietošanu uzturā uzdoti visbiežāk, un profesionāļu sniegtās atbildes uz tiem!

Vai zaļā tēja, kas papildināta ar īpašu garšu (piemēram, citrusaugļu vai jasmīnu) ir tikpat vērtīga?

Tējai pievienotās piedevas, kas bagātina tās garšu, zaļās tējas efektivitāti un vērtīgās īpašības nenomāc, taču, ja tās ir mākslīgas un satur cukuru, tēja likumsakarīgi vairs nebūs diētiska. Ja vēlies izbaudīt plašākas garšas nianses, izvēlies zaļo tēju ar jasmīnu aromātu, kas nesaturēs mākslīgas smaržvielas, garšas uzlabotājus un, attiecīgi, cukuru, iesaka eksperti.

Vai zīmolam ir nozīme?

Jo lētāka būs tēja, jo zemākas kvalitātes lapiņas tās pagatavošanā izmantotas un jo lielāka iespējamība, ka tējas sastāvā ir mākslīgas smaržvielas un garšas uzlabotāji. Šai sakarā eksperti iesaka izvairīties no maisiņos fasētu tēju lietošanas uzturā, kā arī rūpīgi iepazīties ar tējas sastāvu un izcelsmes valsti.

Vai zaļā tēja saglabā savu efektivitāti, ja tiek dzerta atdzesēta?

Ledus tēja ir tā pati tēja, vien atdzesēta. Teorētiski šis fakts tējas sastāvu un efektivitāti nemaina, taču tējai var būt pievienots cukurs vai arī tā var būt pārmērīgi atšķaidīta, lai uzlabotu tās garšu. Tāpat jāatceras, ka, ja vēlies zaudēt svaru un zaļo tēju lieto šādā nolūkā, labāk dzer to siltu, neilgi pēc tējas apliešanas – tā tējā būs maksimāli saglabātas tās vērtīgās īpašības.

Kā zaļo tēju pareizi pagatavot?

Zināms, ka zaļā tēja ir visai rūgta, taču tā iemesls ir nepareiza tējas pagatavošana. Lai iegūtu zaļās tējas atsvaidzinošo garšu un aromātu, tai nekļūstot rūgtai, aplej to ar karstu ūdeni, kas nav sācis vārīties, un ļauj tējai ievilkties aptuveni četras minūtes. Tāpat nepārspīlē ar tējas lapiņu daudzumu – zaļā tēja ir spēcīga, tāpēc pietiks ar pusi tējkarotes, lai iegūtu bagātīgu garšu un smaržu buķeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!