Pārāk tieva, diēta, slaidums 1
Foto: Shutterstock
Parasti pāris kilogramu zaudēta svara nepamanām, bet ko tad, ja kleita kļuvusi par platu un biksēm siksnu var aplikt apkārt divreiz? Ko darīt, ja, ēdot gana daudz, baudītais labumā neiet? Vai mierināt sevi ar domu, ka kārnums ir veselīgāks nekā resnums?

Tiem, kuri nav apmierināti ar savu kalsno augumu, būtu jāņem vērā piederība tā sauktajam konstitucionālajam tipam. Astēniķiem ir smalka ķermeņa uzbūve, tāpēc grūti pieņemties svarā. Turklāt tauku šūnu daudzums dzīves laikā nemainās – ar kādu cilvēks piedzimis, tāds arī paliek.

Ar nelielu ķermeņa masu vieglāk dzīvot un kustēties, jo mazāk tiek noslogotas locītavas, sirds un asinsvadi, taču pārmērīgam slaidumam ir arī sliktās puses. Ne velti ir teiciens – kamēr resnais notievēs, tikmēr tievais jau būs miris.

Svaram pārlieku samazinoties, vājinās imunitāte, jo, trūkstot olbaltumvielām, sarūk limfocītu skaits, un tādēļ ir lielāka iespējamība saslimt. Arī nokļūstot ekstremālos apstākļos, tas, kuram ir mazākas tauciņu un citu vielu rezerves, izturēs īsāku laiku.

Kāpēc tik tievs?

– Pārlieku slaidajiem nereti šķiet, ka viņi daudz ēd, lai gan patiesībā uzņem par maz barības vielu. Kalsnie nepieņemas svarā, jo viņiem negaršo trekni un saldi ēdieni, – novērojusi "Wellslim" centra uztura speciāliste Guna Rijkure.

– Ja kāds, pietiekami ēdot, ir ļoti tievs, tas liecina par barības vielas pastiprinātu noārdīšanos slimības dēļ vai arī lielu enerģijas patēriņu, piemēram, slaidāki kļūstam vasaras beigās, jo esam mazāk baudījuši treknus produktus un vairāk kustējušies, – skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Terapijas nodaļas vadītājs, iekšķīgo slimību speciālists Edmunds Jansons.

Ja svara zudums ir pašam un apkārtējiem pamanāms, vajadzētu doties pie ģimenes ārsta un veikt izmeklējumus, lai noskaidrotu un novērstu cēloni. Tas noteikti jādara, ja pusgada laikā zaudēti 10% sākotnējā svara. Piemēram, jāsāk uztraukties, ja cilvēks, kurš svēris 60 kilogramu, pēc sešiem mēnešiem, neievērojot diētu, kļuvis par četriem kilogramiem vieglāks.

Strauji zaudējot ķermeņa masu, vispirms no aknām pazūd glikogēns, pēc tam sāk noārdīties muskuļi un tauki, cilvēks kļūst vājš un ātri nogurst. Sievietei par veselībai bīstamu situāciju liecina pārmaiņas mēnešreižu ciklā.

Vidēja vecuma ļaudīm šīs problēmas iemesls mēdz būt endokrīnās kaites, visbiežāk vairogdziedzera pastiprināta funkcija, kad mazinās svars, bet paātrinās sirdsdarbība un uzbudināmība, siltuma vai pat karstuma sajūta aukstā laikā. Dažkārt vairogdziedzeris kļūst manāmi lielāks un acis – spožākas.

Cilvēks var būt kārnāks arī pirmā tipa cukura diabēta gadījumā, kad ir ēstgribas trūkums un slāpes.

Nereti svars bez citām izpausmēm zūd asiņu un onkoloģisku slimību gadījumā, it īpaši, ja audzējs atrodas krūšukurvī vai vēdera dobumā. "Viltīgs" ir kuņģa un it īpaši aizkuņģa dziedzera vēzis, kas ilgi par sevi liek manīt tikai ar vispārējām pazīmēm – vājumu un apetītes zudumu.

Krišanās svarā var liecināt par gremošanas traucējumiem, bet tad būs arī citi simptomi: slikta dūša vai vemšana, biežas caurejas.

Veciem cilvēkiem svars samazinās, jo ķermenis zaudē ūdeni un muskuļu masu. Diezgan daudzi ir pārliecinājušies, ka depresijas un stresa gadījumā, kad ir nomākta apetīte, zūd svars.

Lai pieņemtos svarā

Kaulu kambariem, kuri grib kļūt apaļīgāki, Guna Rijkure iesaka nevis uzkrāt taukus, bet gan audzēt muskuļus, regulāri vingrojot trenažieru zālē. Lai gūtu panākumus, organisms jānodrošina ar būvniecības izejmateriālu – uz vienu svara kilogramu dienā jāuzņem viens grams olbaltumvielu. Ar enerģiju nodrošinās saliktie ogļhidrāti, kas atrodami kartupeļos, rīsos, griķos un makaronos.

Ja ir slikta apetīte, uztura speciāliste mudina to uzlabot, ik rītu apēdot vienu ēdamkaroti rīvētu rutku, uzdzerot tikpat daudz ūdens, un 10–20 sinepju sēkliņas. Palīdzēs arī rutku salāti un 20 pilieni vērmeļu tinktūras reizi dienā.

Nevajadzētu aizrauties ar kofeīnu saturošiem dzērieniem, jo tie paātrina vielmaiņu, tāpēc apēstais neiet labumā.

Svarīgs ir veselīgs un barojošs uzturs. Brokastis jāēd arī tad, ja negribas. Tajās ieteicamas olas, biezpiens, gaļa, avokado, auzu vai rīsu putra ar piedevām, rieksti.

Otrajās brokastīs vēlams baudīt augļus, it īpaši banānus un ābolus. Labs variants būs pilngraudu putra. Piemērota ir graudu maize ar zemesriekstu sviestu un ievārījumu vai šokolādes krēmu.

Pusdienās jāizvēlas kalorijām un olbaltumvielām bagāts ēdiens, piemēram, gaļa, zivis un piena produkti. Ieteicami kartupeļi, rīsi, griķi vai pilngraudu makaroni. Lai organismam netrūktu vitamīnu un minerālvielu, maltītē jāiekļauj arī dārzeņu salāti. Saldajā ēdienā der biezpiena deserts, augļi un kūciņas.

Vakariņās jāceļ galdā vistas, liellopa vai jēra gaļa, griķi, svaigi vai tvaicēti dārzeņi. Desertā vēlami miltu ēdieni, piemēram, pankūkas ar biezpienu, smalkmaizītes, šokolāde vai citi saldumi.

Padoms

Vieglāk nekā ar ēdienu kalorijas iespējams uzņemt ar barojošiem kokteiļiem. Guna Rijkure iesaka šādu recepti: uz 1 lielu glāzi ņem 100 gramu pilnpiena kefīra, 2 olas, 20 gramu piena pulvera, 1 banānu, vaniļas cukuru, 1 ēdamkaroti medus, ½ laima sulas. Kefīru sajauc ar olām, piena pulveri, banānu, vaniļas cukuru un medu. Var pievienot saldējumu. Kārtīgi saputo, piepilina laima sulu. Glāze šāda kokteiļa satur 450 kilokaloriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!