dzērvenes
Foto: Shutterstock
Gripas laiks ir klāt, bet nākas secināt, ka visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas tikai tad, kad klāt iesnas un klepus - tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Lai izvairītos no saslimšanas, svarīga ir savlaicīga profilaktisku pasākumu veikšana. Mēs piedāvājam apvienot patīkamo ar lietderīgo, dažādojot savu ēdienkarti ar gardiem un veselīgiem desertiem un dzērieniem, kuru pagatavošanai izmantotas krāšņākās un vērtīgākās ziemas ogas - dzērvenes.

Indiāņi lielogu dzērvenes izmantoja pārtikā, medicīnā un reliģiskajās ceremonijās. Košās ogas tika izmantotas arī kā sarkana krāsviela, sautējoša komprese brūcēm un pat asiņošanas apturēšanai, jo tām piemīt savelkoša un antibakteriāla iedarbība.

Dzērvenes ir vitamīniem bagātas, tās satur lielu daudzumu C vitamīna un daudz bioloģiski aktīvu vielu, piemēram, benzoskābi, hipūrskābi, kas palīdz ogas labi uzglabāt līdz pavasarim, nezaudējot labās īpašības un bagātīgo C vitamīnu. Pareizi glabājot, uzturvielas ogās uzglabājas pat 3-4 mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!