Foto: DELFI
Mūsdienu sabiedrībā viss grozās ap ēdienu. Tikšanās ar draugiem, paziņām, biznesa partneriem un citiem cilvēkiem sabiedriskos pasākumos nav iedomājama bez ēdieniem un dzērieniem. Katrā ziņā uzkodas ir teju vienmēr. It kā jau nekā slikta - ir padomāts par to, lai kopā sanākušajiem nerūktu vēders un būtu omulīgāka gaisotne. Taču situācijas, un no tām izrietošās sekas, mēdz būt dažādas.

Ir, protams, gadījumi, kad izsalkums ir galvenais virzītājspēks, kas liek mums šajos pasākumos ēst. Kārtējā aizņemtā diena, pusdienām īsti laika nav, taču zini, ka vakarā jāiet tikties ar biznesa kolēģiem vai jāapmeklē kāds pasākums, kurā noteikti būs uzkodas. Tad nu izsalkums tiek noslāpēts ar kādu lieku kafijas krūzi un vakarā tam tiek dota vaļa.

Šajā situācijā ir ļoti liels risks uzņemt vairāk enerģijas (proti, kaloriju) nekā nepieciešams. Turklāt, priekšroka noteikti tiks ne tiem veselīgākajiem ēdieniem. Lai novērstu šādas situācijas, nekad nevajadzētu izlaist ēdienreizes. Pat tad, ja laika paēst īsti nav, vismaz kādu uzkodu vēderā vajadzētu ielikt. Tas var būt kāds auglis, mazliet riekstu vai kāds cits produkts. Vislabāk būtu, ja darbā stāvētu kādi pamatprodukti, no kuriem var ātri un viegli pagatavot, ko veselīgu apēdamu. Otrs variants ir pagatavot mājās tādas uzkodas, ko var viegli ielikt somā un apēst sev ērtā laikā.

Taču biežāki ir gadījumi, kad esam jau paēdušas, un piedāvātos ēdienus/uzkodas ēdam vai nu pieklājības, vai intereses un inerces pēc. Tiem, kuriem svara problēmu nav, šīs situācijas raizes nesagādā. Taču tām dāmām vai kungiem, kas labprāt atbrīvotos no liekā svara, ēdiena uzņemšana bez izsalkuma klātbūtnes var beigties ar tieši pretēju iznākumu.

Lielākā problēma ir tā, ka restorānu pavāri ļoti mīl treknus ēdienus. Tur par kalorijām pārsvarā neviens nedomā. Attiecīgi, ja tikšanās ir vakara stundās, trekns vai ogļhidrātiem bagāts ēdiens nebūs ķermeņa aprisēm un pašsajūtai draudzīgākais. Tāpēc, ir svarīgi izdarīt gudras izvēles un neapjukt ēdienkartē piedāvāto maltīšu klāstā.

Vēl viena aktuāla problēma ir zviedru galds jeb dažādās uzkodas, kuru vidū pārsvarā ir visādi pildītie groziņi, mīklas rullīši, gaļas bumbiņas un tamlīdzīgas lietas. Cilvēkam bez kulinārām priekšzināšanām nav ne jausmas, kas tajos ir iekšā, bet izskatās labi un garšo arī. Nereti tur slēpjas ne tie veselīgākie produkti - majonēze, kūpinājumi, olas dzeltenumi, hidrogenētas eļļas un citas, ķermeņa aprisēm nedraudzīgas sastāvdaļas. 

Nav tā, ka jāatsakās pilnīgi no visa, tomēr:

- jāievēro mērenības princips,
- nav jānogaršo viss,
- jāturas vairāk pie ūdens glāzes (atkārtoti uzpildītas) vai vīna glāzes (vienas) nevis groziņiem un kanapē maizītēm,
- galvenā uzmanība jāvērš uz sarunām, nevis ēdienu, izņēmums - ja nu vienīgi tā ir kulinārā meistarklase.

Kuri produkti ir paši labākie, lai nomāktu izsalkumu un nenodarītu sev pāri? Kā izdarīt pareizās izvēles, pasūtot ēdienu restorānos? Kā neapjukt pie zviedru galda, un, pārāk neierobežojot sevi, neuzkrāt liekas kalorijas? To visu var noskaidrot pie uztura speciālistiem, kā arī apmeklējot Vivendi uztura meistarklasi 21. februārī. Vairāk informācijas www.vivendicentrs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!