sula sieviete glāze veselība blondīne
Foto: PantherMedia/Scanpix
Ko mēs patiesībā zinām par sulām veikalu plauktos? Aicinājām biedrības "5 dienā" valdes locekli un Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētāju dr.Andi Brēmani pastāstīt, kāpēc jādzer sulas, un sniegt padomus par paku sulām.

Viena glāze sulas dienā


Foto: Shutterstock

Izdzer vienu glāzi sulas katru dienu! Uztura šķīvī dārzeņi, augļi un ogas ir otra svarīgākā produktu grupa aiz graudaugiem. Pasaules Veselības organizācijas starptautiskā programma "5 dienā" skaidro, ka katru dienu ir jāapēd vismaz 400 gramu jeb piecas porcijas. Ņemot vērā mūsdienu mazkustīgo dzīvesveidu un plašo sirds asinsvadu slimību, otrā tipa diabēta un aptaukošanās izplatību, dārzeņu, augļu un ogu apjomam ēdienkartē pat ieteicams būt vairāk nekā graudaugiem, un to patēriņam vajadzētu būt aptuveni kilogramam dienā. Lai bagātinātu uzturu, vienu porciju augļu ir ieteicams uzņemt kā glāzi sulas. 

Interesanti, ka Latvijā viens iedzīvotājs izdzer vidēji tikai piecus litrus sulas gadā, kas ir divreiz mazāk nekā mūsu kaimiņvalstī Igaunijā un pat sešas reizes mazāk nekā Vācijā.

Sulas pakās – dabīgs produkts


Foto: Shutterstock

100% pašmāju ražotāju sulas pakās tiek ražotas no koncentrētas sulas, kam nav nekādas saistības ar konservantiem. Savā dabiskajā augšanas vietā auglis tiek novākts visaugstākajā gatavības pakāpē, un jau 24 stundu laikā tas tiek notīrīts un pagatavota koncentrēta sula. 

Tās pagatavošana nozīmē vien to, ka no izspiestās augļu sulas atdala noteiktu ūdens daudzumu, lai tā aizņemtu mazāk vietas transportēšanā uz Latviju. Rūpnīcā koncentrētai sulai pielej tikpat daudz ūdens, cik tas tika atdalīts. Lai galaproduktu varētu saukt par sulu, tam nedrīkst pievienot ne papildu cukuru, ne konservantus, ne kādu citu pārtikas piedevu.

Sāc dienu ar sulu


Foto: Shutterstock

Ar glāzi sulas ieteicams sākt dienu brokastīs, jo sulu sastāvā ir dabīgie cukuri – fruktoze un glikoze, kas sniedz tik nepieciešamo enerģiju un mundrumu. Tā saturēs arī konkrētam auglim raksturīgās minerālvielas un vitamīnus, biezsulās būs arī šķiedrvielas. Šāda kombinācija sniegs enerģiju ilgākam laikam nekā parastais cukurs vai kafija.

Vēlies našķoties starp ēdienreizēm – dzer sulu


Foto: F64

Vēlies našķoties starp ēdienreizēm? Tad izvēlies glāzi sulas. Tas būs veselīgi un arī uz laiku remdēs izsalkumu. Der atcerēties, ka sulas pakās ir gluži dabīgs produkts, jo tam netiek pievienotas itin nekādas papildu vielas un konservanti. Sulas sastāvu, garšu un labo īpašību buķeti veido tieši tās vielas, kas atrodas augļos, no kuriem sula tiek pagatavota.

Rakstīts "sula", tātad sula


Foto: Shutterstock

Ziniet, ka Latvijas normatīvie akti par marķējumu uz sulu pakām ir ļoti stingri, un to atbilstību uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests. Tā savā ziņā ir vārdnīca pircējam. Ja uz produkta iepakojuma ir uzrakstīta "sula", tad tā ir dabīga sula, kas tiek ražota no svaigiem augļiem vai arī no koncentrētas sulas. Nepieciešamības gadījumā vēl pievieno augļu mīkstumu. Sulām nedrīkst pievienot papildu cukuru, jo to saldumu veido augļu dabīgie cukuri. 

Ir zināms, ka daudzu augļu sulas tīrā veidā pieaugušie un it īpaši bērni nevar iedzert, piemēram, 100% koncentrētas upeņu, plūmju un citronu sulas, tādēļ, lai padarītu šīs sulas baudāmas, tās tiek vairāk atšķaidītas ar ūdeni un arī saldinātas. Šādus sulu produktus sauc par nektāriem. Arī tie tiek ražoti no koncentrētas sulas, taču tiem pievieno vairāk ūdens. Ministru Kabineta noteikumi nosaka, ka nektāra sastāvā dabīgajai sulai ir jābūt 30-90% - tās daudzums ir atkarīgs no augļa veida un tas ir norādīts arī uz produkta iepakojuma.

Der zināt!


Foto: Shutterstock

Kartona iepakojumu Tetra Pak radīja pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados. Tas izraisīja apvērsumu pārtikas industrijā, jo radīja vēl labākus un ērtākus apstākļus produktu saglabāšanai ilgam laikam. Turklāt šim iepakojumam bija būtiska priekšrocība – tas produkta sastāvu aizsargā ne tikai no gaisa, bet arī gaismas, kas citādi samazina produkta labās īpašības. Tāpēc kartona iepakojums ir šobrīd labākais radītais iepakojums, kas visilgāk saglabā sulu labās īpašības. Turklāt atšķirībā no citiem iepakojumiem ir draudzīgāks videi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!