bērns, alerģijas
Foto: Shutterstock
Bērnu slimnīcā ieviesta Latvijā jauna diagnostikas metode pārtikas alerģiju diagnostikai – pārtikas provokācijas tests. Šis ir vienīgais tests, ar kura palīdzību var apstiprināt vai izslēgt pārtikas alerģiju pacientam, kā arī noteikt, vai pacients drīkst atsākt uzturā lietot pārtikas produktu, pret kuru agrāk konstatēta alerģija, Informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Pārtikas provokācijas testa laikā pacientam tiek dota ļoti maza "pārbaudāmā" produkta deva, to pakāpeniski kāpina, līdz sasniegta deva, kādu bērnam būtu jāsaņem vienas ēdienreizes laikā. Testa norisi uzrauga gan ārsts, gan māsiņa, lai laikus tiktu pamanītas pirmās alerģiju izpausmes, ja tādas ir, un tās novērstu.

Pārtikas alerģijas biežāk sastopamas tieši agrīnā vecumā, proti, bērniem biežākais alergēns dzīves pirmajā gadā ir piens, tad parasti olas baltums un dzeltenums, pēc tam seko citi produkti – zivis, rieksti u.c. Pozitīvi ādas alerģijas testi un specifisku antivielu atrašana asinīs ne vienmēr nozīmē, ka bērns nevar lietot attiecīgo pārtikas produktu, kā arī šie testi var saglabāties pozitīvi vēl ilgstoši pēc tam, kad bērna organisms jau spēj uzturā lietot konkrēto pārtikas produktu bez simptomu parādīšanās, tādēļ pārtikas alerģiju apstiprināšanai vai izslēgšanai, nozīmē pārtikas provokācijas testu, uzsvēra Bērnu slimnīcas alergologs Elīna Aleksejeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!