Ir sācies gavēņa laiks, ko daudzi steidz izmantot, lai atsacītos no kāda it kā tīkama, bet traucējoša, nevajadzīga ieraduma. Tā var būt gan televizora skatīšanās un sēdēšana internetā (kas ir reāli laika zagļi), gan arī atsevišķu produktu vai produktu grupu izslēgšana no uztura. Šoreiz es neapskatīšu gavēņa patiesos iemeslus un būtību, bet gan mēģināšu sniegt īsu ieskatu tā saistībai ar atteikšanos no konkrētiem pārtikas produktiem un veselību. Kā gavēnis ietekmēs mūsu veselību, ir atkarīgs no mums pašiem. Mēs varam gan novārdzināt savu organismu, gan arī to spēcināt.
Atsacīšanās no gaļas
Tradicionāli pirmais, no kā atsakās, ir gaļa. Vai var septiņas nedēļas neēst gaļu un justies labi? Jā, var! Ja netiek izslēgti citi dzīvnieku valsts produkti, tad raizēm par to, ka tiks nodarīts pāri veselībai nevajadzētu būt. B12 vitamīns, kas primāri atrodams gaļā un zivīs, var tikt uzņemts ar citiem produktiem (tas ir arī piena produktos un olās). Gaļa ir grūti sagremojams produkts, attiecīgi to izslēdzot, cilvēks var sākt justies vieglāk un labāk. Bet, ja gaļas iztrūkums uzturā tiks kompensēts ar saldumu ēšanu vai citu neveselīgu produktu lietošanu, tad šādai sevis ierobežošanai, no uzturzinātnes skatu punkta jēgas nav.