Lieldienas - 14
Foto: LETA

Gandrīz ikvienam Lieldienu sagaidīšana un svinēšana asociējas ar vienu no nozīmīgākajiem Lieldienu simboliem – olu. Svētki ietver gan olu krāsošanu, gan ripināšanu un olu kaujas, gan arī olu ēšanu.

Ola ir vērtīgs produkts, kas satur A, E, D, K un B grupas vitamīnus, skaidro uztura speciāliste Jeļena Pavlova. Olas satur arī dažādas minerālvielas, piemēram, selēnu, fosforu, kalciju, cinku, dzelzi u.c. Tāpat olas satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, taukus, tai skaitā omega 3 un omega 6 taukskābes.

Olā ir daudz holesterīna - 211 mg vienā olā. Dienā nav ieteicams uzņemt vairāk par 300 mg holesterīna ar pārtikas produktiem. Tomēr olā ir arī cita viela – lecitīns, kuram ir pretēja darbība nekā holesterīnam, tātad aterosklerozes attīstību kavējoša ietekme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!