Foto: Shutterstock

Jautājums: "Ilgstoši lietoju balinošo zobu pastu un ievēroju, ka mani zobu gali ir kļuvusi caurspīdīgi. Vai ir veids, kā to novērst? Un kāda ir labākā baltinošā zobu pasta bez iespējamiem defektiem?"

Atbild Diplomātiskā servisa medicīnas centra zobārste Liene Bīnerte

Lai absolūti precīzi noteiktu, vai tiešām iemesls zobu emaljas zudumam ir ilgstošā balinošās zobu pastas lietošana, un vai ir nepieciešama/iespējama ārstēšana, es tomēr ieteiktu apmeklēt zobārstu.

Ilgstoši lietojot balinošo zobu pastu, tajā esošās agresīvās balinošās vielas, tādas kā ūdeņraža peroksīds, karbamīda peroksīds, kā arī abrazīvās vielas, ne tikai padara zobus ķīmiski baltākus, bet arī mehāniski noņem emalju. Ilgstošā laika posmā lietojot tikai balinošo zobu pastu, šis process ir neatgriezenisks. Emalja ir kļuvusi daudz plānāka un trauslāka, tādēļ arī izskatās caurspīdīga.

Aptiekās un veikalos ir pieejamas divu tipu zobu pastas - balinošās pastas, kas satur šos abrazīvos un agresīvi balinošos komponentus, kā arī baltinošās pastas, kuras ir krietni saudzīgākas, jo to aktīvā viela ir dabīgie fermenti jeb enzīmi.Ja tomēr pacients izvēlas lietot kādu no balinošajām zobu pastām, tad es rekomendēju to darīt reizi dienā, otrajā reizē izvēloties zobu pastu, kas satur kalciju, fosforu un magniju, tādējādi veicinātu emaljas atjaunošanos.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!