olas
Foto: Shutterstock

"Lai arī ikdienā parasti neaizdomājamies par pārtikas sastāvu, kvalitāti, taču tas ietekmē katru no mums”, teic Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētniece Zane Vincēviča-Gaile, kura savā pērn aizstāvētajā promocijas darbā pētījusi vides apstākļu ietekmi uz mikro un makroelementiem pārtikas produktos Latvijā.

Izanalizējusi vairāk nekā 500 pārtikas paraugu, pētniece secinājusi, ka reģionālo atšķirību pētīšanai Latvija nav pētniekiem interesantākā valsts, jo lielas atšķirtības nav novērotas, tomēr patērētājiem visai pārsteidzoši varētu šķist, ka bioloģisko saimniecību vistu olām potenciāli toksisko elementu līmenis izrādījies augstāks nekā t.s. putnu fermu olās.

"Vēlējos darboties vides zinātnē un veikt pētījumu, kas būtu saistīts gan ar vides faktoru analīzi, gan ietekmju uz cilvēka veselību izpēti," tā tēmas izvēli skaidro pētniece. Profesora Māra Kļaviņa pamudināta, viņas noteikusi doktora darba pētījuma galveno virzienu – analizēt mikro un makroelementus pārtikas produktos Latvijā un novērtēt vides ietekmju intensitāti uz elementu saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!