Nu jau arī Latvijā vairs nevienam nav jāskaidro, kas ir rukola (saukta arī par arugulu, eruku un latviskajā vārdā par pazvērīti) un kā to izmantot virtuvē. Tomēr rukolai ir arī ļoti daudz veselīgu īpašību, turklāt tā būs labs vajadzīgo vielu uzņemšanas avots tiem, kam negaršo brokoļi, Briseles kāposti un kāposti.
Īstā pārtika tievētājiem
Pēc USDA Veselīga uztura datubāzē pieejamajiem datiem 40 grami svaigas rukolas satur tikai 10 kalorijas, tādēļ par to gandrīz var teikt, ka tai ir “negatīva” enerģētiskā vērtība, jo, to košļājot un pārstrādājot, organisms patērē vairāk enerģijas.
Tomēr tajā ir daudz vērtīgu vielu, piemēram, olbaltumvielas, šķiedrvielas, ļoti daudz nātrija un C vitamīna, kā arī A vitamīna. Tikai tasīte jeb aptuveni 20 grami rukolas satur 10 % no nepieciešamās A vitamīna dienas devas, vairāk nekā 25% no nepieciešamās K vitamīna dienas devas un 4% no dienā nepieciešamā C vitamīna devas. Tāpat arī pusi no folijskābes un kalcija dienas devas, teikts medicalnewstoday.com.
Rukolas ārstnieciskās īpašības
Rukolas lapas satur lielu daudzumu flavonoīdu, kas palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, kā arī palīdz normalizēt holesterīna līmeni. Tās satur arī dzelzi, kas veicina hemoglobīna līmeņa celšanos, tādēļ tā īpaši ieteicama visiem, kam pastāv augsts sirds un asinsvadu slimību risks vai jau konstatēta kāda kardioloģiska saslimšana, tāpat arī tiem, kam ir mazasinības pazīmes.
Bieža rukolas lietošana labvēlīgi ietekmē gremošanu, no organisma tiek izvadīts liekais šķidrums. Tādēļ tā ieteicama arī tiem, kas vēlas samazināt lieko svaru, jo novērš vielmaiņas traucējumus un, kā jau teikt, tajā ir ļoti maz kaloriju.
Rukola nostiprina arī nervu sistēmu. Tāpat tā palīdz pret kuņģa čūlas slimības veidošanos, jo šī auga sastāvā ir vielas, kas mazina kuņģa sekrēcijas funkcijas. Rukola slavena arī ar savām antibakteriālajām īpašībām. Tādēļ tās sula var palīdzēt atbrīvoties no sāpīgām čūlām un abscesiem.
Rukola būtu jālieto uzturā arī cukura diabēta pacientiem, kā arī tiek pieļauts, tā mazina onkoloģisko slimību risku.
Augstā C vitamīna satura un antibakteriālo īpašību dēļ to iesaka lietot arī tad, kad uzbrukusi saaukstēšanās.
Vai rukola ir vērtīgāka par zaļajiem salātiem?
"Negribētos teikt, ka rukola ir veselīgāka par citiem salātiem vai zaļumiem, jo tie visi ir veselīgi. Rukolā ir nedaudz vairāk kalcija, dzelzs, C vitamīna un karotīnu nekā parastā salātlapā, bet atšķirības nav būtiskas," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. "Jo vairāk dažādu zaļumu un salātu ikdienas ēdienkartē, jo labāk - tā varam parūpēties par lielāku mikroelementu piegādi organismam. Nevajadzētu koncentrēties uz rukolu kā visvērtīgāko no zaļajiem lapu dārzeņiem. Tie visi ir vērtīgi un veselīgi. Vēl rukolā ir salīdzinoši mazāk oksalātu (mazina kalcija uzsūkšanos un, iespējams, veicina nierakmeņu veidošanos) nekā, piemēram, spinātos, sinepju un biešu lapiņās, lociņos, selerijā u.c."
Tādēļ ieteicams nepārspīlēt ar rukolas lietošanu un ēst to kopā ar citiem lapu salātiem.
Jāpiebilst, ka ne vienmēr rukuou vajag pirkt veikalos, jo, ja ir mazdārziņš, to var izaudzēt pats - tā neprasa īpašu uzmanību, vien regulāru aplaistīšanu.
Tā kā rukola kļuvusi ļoti populāra visā pasaulē, pieejamas ļoti daudzas receptes, kurās tā tiek izmantota. Lūk, dažas, ko vari izmēģināt jau šodien.