Sarkanā gaļa
Čehijā veiktā pētījumā 2006. gadā tika analizēts ķermeņa aromāts vīriešiem, kuri ikdienas ēdienkartē regulāri iekļauj sarkano gaļu (liellopa, cūkas, jēra, ziemeļbrieža un aļņa gaļa), kā arī vīriešiem, kuri pievērsušies veģetārismam, salīdzinot pētījuma dalībnieku sviedru paraugus.
Rezultātā tika secināts, ka vīriešiem – veģetāriešiem, ķermeņa sviedru aromāts ir daudz patīkamāks un mazāk izteikts, salīdzinot ar sarkanās gaļas cienītājiem. Gadījumā, ja arī tavā ēdienkartē gaļas produkti tiek iekļauti regulāri un cīnies ar īpaši nepatīkamu sviedru aromātu, laiku pa laikam maltītēs baudi jūras veltes un baltās gaļas produktus.
Karijs un kumīns
Lai gan aromātiskās garšvielas teicami papildina neskaitāmus ēdienus, karijs un kumīns burtiski ieēdas tavās porās, garšvielu aromātam no ādas plūstot pat vairākas dienas pēc maltītes ieturēšanas.
Ja uzskati, ka šķipsniņa minēto garšvielu tava ķermeņa aromātam nekaitēs, tu kļūdies! Lai to novērstu pilnībā, kariju un kumīnu maini pret citām garšvielām, piemēram, kardamonu, kas darbosies gluži pretēji, radot patīkamu un vieglu smaržu.
Ķiploki
Ķiploka specifisko un noturīgo aromātu rada aliīns – viela, kas atrodama veselā – nesasmalcinātā ķiplokā un, nonākot saskarē ar aliināzi – īpašu fermentu, kas atrodas dažādās šūnas vietās, veido alicīnu – bezkrāsainu, eļļainu šķidrumu. Tā kā ķiploka smaka spēj saglabāties pat vairākas dienas, ietekmējot arī sviedru aromātu, tā uzlabošanai paduses vari nomazgāt ar ābolu vai galda etiķi, kas neitralizēs nepatīkamo smaržu.
Krustziežu dzimtas augi – kāposti, brokoļi, Briseles kāposti
Ar sēru bagātie produkti satur virkni veselībai vērtīgu vielu un antioksidantu, kas atbrīvo organismu no kaitīgajām vielām, toksīniem un pat novērš kancerogēnu šūnu attīstīšanos, taču sēra klātbūtnes dēļ kāposti un brokoļi veicina arī nepatīkama aromāta rašanos mūsu elpā un sviedros.
Lai to mazinātu, šos produktus vari baudīt tvaicētā veidā vai viegli vārītus, ja plāno tos vēlāk pagatavot ceptus. Tāpat vari tiem pievienot tādas garšvielas kā koriandru un tumeriku, kas ne tikai uzlabos ķermeņa un elpas aromātu, bet arī veicinās gremošanas trakta darbību.
Sīpoli
Pēc sīpolu sagremošanas, to eļļas nonāk asinsritē un arī plaušās, spēcīgajam aromātam izplatoties caur mūsu elpu. Jo vairāk sīpolu ēsti, jo ilgāks šis aromāts dvakos. Kamēr vien sīpolā esošās eļļas nebūs izvadītas no organisma, to smarža būs tikpat spēcīga kā apēšanas brīdī, neraugoties uz iespējami ilgo laiku, kas pēc to baudīšanas pagājis.
Lai kaut nedaudz mazinātu sīpolu smaku, baudi tos termiski apstrādātus vai arī, ja ēd svaigus sīpolus, pirms pasniegšanas papīra dvielī nospied tos, tā samazinot eļļu daudzumu, kas nonāks tavā organismā.
Šķiedrvielām bagāti produkti
Lai gan šķiedrvielas ir vitāli nepieciešamas mūsu organismam, nodrošinot ilgstošu sāta sajūtu, tās apēdot pārāk daudz (pārsniedzot piecu gramu porciju vienā maltītē) un, jo īpaši, pirms fiziskām aktivitātēm, tava ķermeņa aromāts kļūs īpaši izteikts un nepatīkams, kā arī cietīsi no lieko gāzu uzkrāšanās. Šķiedrvielām bagātu produktu sastāvā ir ūdeņradis, oglekļa dioksīds un metāns. Gāzēm uzkrājoties resnajā zarnā, tās no organisma tiek izvadītas meteorisma veidā.
Lai to novērstu, dzer daudz ūdens un sabalansē savu uzturu, tādējādi mazinot nepatīkamā aromāta izdalīšanos ne tikai gāzu veidā, bet arī caur ādas porām.
Kafija
Kofeīns stimulē centrālās nervu sistēmas darbību, aktivizējot arī sviedru dziedzerus. Tā kā kafija organismu paskābina un veicina atūdeņošanos, pēc tās baudīšanas sausāka kļūst arī mūsu mute.
Savukārt, trūkstot siekalām, mutes dobumā savairojas kaitīgās baktērijas, kas ierosina sliktu elpu. Lai aromātu novērstu, neaizmirsti regulāri padzerties ūdeni un pēc iespējas biežāk kafiju aizstāj ar zaļo tēju, kas arī satur kofeīnu, taču organismam ir krietni draudzīgāka!