Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka populārākās diētas, veselības un pašsajūtas uzlabošanas metodes, kā arī dažādas skaistumkopšanas viltībiņas pie mums parādās tikai pēc milzu popularitātes viļņa, ko tās vispirms paguvušas iemantot ārvalstīs.

Par pēdējā laika lielāko aktualitāti arī slavenību vidū ārvalstīs ir kļuvusi mutes dobuma skalošana ar nerafinētu eļļu. Visbiežāk izmantota tiek kokosriekstu eļļa, taču tikpat efektīvas, kā apgalvo metodes piekritēji, ir arī olīvu, sezama un citas eļļas.

Lai noskaidrotu, vai šobrīd aktuālā mutes dobuma kopšanas procedūra no tiesas ir efektīva, iepazināmies ar atsevišķiem pētījumiem, kas to šķietami apstiprina, kā arī vaicājām Centra zobārstniecības prakses zobu higiēnistes, Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētājas Guntas Dukses viedokli, profesionālei šo metodi savukārt vērtējot kritiski.

Kā izrādās, mutes dobuma skalošana ar eļļu ir gadsimtiem sena metode, kas, izmantojot dabiskas vielas, ļauj atbrīvot smaganas, augslējas, mēli un arī zobus no baktērijām, uzlabojot to veselību.

Tāpat tā, kā apgalvo metodes piekritēji, samērā īsā laikā efektīvi baltina zobus, atbrīvojot tos no aplikuma un pigmentācijas, likvidējot to veidojošos mikrobus.

Procesa laikā mute tiek skalota ar vienu līdz divām ēdamkarotēm eļļas, to darot aptuveni 15 minūtes (laika ilgums pakāpeniski palielinās, sākotnēji muti skalojot piecas minūtes, līdz to iespējams darīt arī 15 minūšu garumā, neizjūtot diskomfortu). Pēc tam eļļa tiek izspļauta un mute – izskalota ar siltu ūdeni, savukārt zobi – iztīrīti ar zobu pastu, kā parasti.

Šo procedūru vēlams veikt ik rītu pēc pamošanās pirms ēšanas vai dzeršanas. Gadījumā, ja ir vēlme uzlabot mutes dobuma veselību hronisku saslimšanu vai iekaisumu gadījumā, to var darīt arī pirms maltītēm dienas gaitā.

Neparasto baktēriju un zobu aplikuma likvidēšanas metodi mūsdienās atkal populāru padarīja kāds amerikāņu izcelsmes ārsts deviņdesmito gadu sākumā, apgalvojot, ka teju tūkstoš gadu vecā metode, kas aizsākta Indijā, ir viens no veselībai draudzīgākajiem, kā arī lētākajiem veidiem, kā profilaktiski nodrošināt mutes dobuma veselību.

Tāpat, kā apgalvo atsevišķi mediķi, mutes skalošana ar eļļu ļauj organismu atbrīvot no toksīniem, mazinot dažādus ādas iekaisumus, artrītu, astmu, galvassāpes, normalizējot hormonālo disbalansu, kā arī novēršot aknu darbības traucējumus un organisma iekaisumus.

Jāpiebilst, ka procedūras veikšanā būtiskākais ir ievērot noteiktu skalošanas laiku, lai ļautu eļļai patiešām piesaistīt baktērijas, tās pēc tam izspļaujot, kā arī vēlams izmantot kokosriekstu eļļu, kam piemīt antibakteriālas īpašības.

Lai noskaidrotu vairāk informācijas par eļļas skalošanas procedūras efektivitāti, iepazināmies ar atsevišķiem pētījumiem, kas to šķietami apstiprina, vēršot vien uzmanību uz iespējamām blaknēm grūtniecības un mazuļa zīdīšanas laikā, kā arī toksīnu izvadīšanas procesa laikā iespējamām galvassāpēm un nelabumu.

Tāpat, kā jau minēts iepriekš, vērsāmies pie Centra zobārstniecības prakses zobu higiēnistes, Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētājas Guntas Dukses, kura šīs metodes lietderību savukārt apšauba.

"Vispirms sev jāuzdod jautājums:" Kāpēc ir vēlēšanās savā ikdienā skalot muti ar eļļu?” Ja vien cilvēkam ir konkrēts iemesls lietot šo metodi, kā piemēram, atsvaidzināt mutes dobumu pēc ēšanas, tad piekrītu, ka tas var būt noderīgi.

Taču neuzskatu, ka eļļa, kā arī jebkurš cits skalošanas līdzeklis spēj zobus patiešām padarīt baltākus. Ja rodas vēlēšanās izmēģināt zobu skalošanu ar eļļu, vispirms ieteiktu griezties pie sava zobu higiēnista un noskaidrot, cik tas būs noderīgi un efektīvi," komentē Dukse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!