Jānis Saliņš/F64
Foto: Jānis Saliņš/F64
Rūpējoties par savu veselību un fizisko pašsajūtu, kā arī ētisku apsvērumu dēļ arvien vairāk cilvēku savā ikdienā izvēlas atteikties no dzīvnieku valsts produktiem, lielākajā daļā gadījumā no savas ēdienkartes izslēdzot gaļu, tās izstrādājumus un jūras veltes, kā arī nereti pilnībā atsakoties arī no olām un piena produktiem, pievēršoties vegānismam un svaigēšanai.

Jāatzīst, ka veģetārisms un vegānisms tiek vērtēti samērā pretrunīgi, to kritiķiem uzsverot organisma pakļaušanu veselības problēmu riskam, ko rada nepietiekamais uzņemto uzturvielu daudzums, veģetāriešiem un vegāniem visbiežāk ciešot no pazemināta dzelzs līmeņa un nepietiekama olbaltumvielu daudzuma organismā.

Tiesa, ir tikpat daudz viedokļa pretinieku, kuri apgalvo, ka organismu apgādāt ar visām tam nepieciešamajām vielām, liekot lietā izdomu un kulinārās zināšanas, ir iespējams arī tad, ja uzturā netiek lietoti jau minētie gaļas produkti, jūras veltes, kā arī, vegānisma gadījumā, arī olas un piens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!