Dilles veselībai
Uztura speciāliste apstiprina, ka dilles ir ļoti veselīgas, jo bagātas ar uzturvielām. Dillēs ir sastopams C vitamīns, olbaltumvielas, taukskābes. Šo uzturvielu kopums palīdz uzlabot redzi, tikt galā ar bezmiegu, stiprināt nervu sistēmu, kā arī aizsargā organismu pret infekcijām. Uztura speciāliste dilles iesaka lietot arī pret vēdera uzpūšanos, kā arī, lai uzlabotu apetīti, jo dilles veicina gremošanas sulu izdalīšanos.
Dilles ir arī tautā atzītas kā dabisks līdzeklis, lai normalizētu asinsspiedienu, ja tas ir pārāk augsts. Tomēr, ņemot vērā šo faktu, no pārāk lielas to lietošanas uzturā vajadzētu atteikties cilvēkiem, kuriem ir raksturīgs zems asinsspiediens. Lielās devās dilles neiesaka lietot arī grūtniecēm, savukārt pēc dzemdībām diļļu sēklu tēju iesaka dzert piena sekrēcijas stimulēšanai. Tēja ir ieteicama arī, ja ir elpošanas ceļu iekaisums vai cieš no bezmiega.
Dilles kulinārijā
Uztura speciāliste diļļu izteikto aromātu skaidro ar to sastāvā esošo bagātīgo ēterisko eļļu klāstu. Diļļu izteiktās smaržas un garšas dēļ, tās ir vienas no populārākajiem garšaugiem, kurus izmanto kulinārijā. Tās pievieno salātiem, sacepumiem, izmanto marinēšanā. Dilles tiek audzētas no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim un tie, kuri nespēj atteikties no šī garšauga, audzē arī ziemā, mājas apstākļos. Lai lietotu dilles arī aukstākajos gadalaikos, tās var arī ievākt vasaras mēnešos un ievietot ledusskapī, jo arī sasaldētas, tās saglabā aktīvo vielu kompleksu, kā arī izteikto garšu un smaržu.