Zemeņu uzvaras gājiens vairs nav aiz kalniem – tirgū jau var iegādāties pirmās ogas un nav vairs ilgi jāgaida, kad katrs pats tās varēsim salasīt savā piemājas dārzā. Zemenes ir ļoti iecienīts gardums un priecē fakts, ka tās ir ne vien garšīgas, bet, kā pierādīts, arī ļoti veselīgas, tā vēsta portāls besthealthmag.ca.
Zemenēs ir daudz C vitamīna un karotīna, arī B grupas vitamīnu. C vitamīna parasti vairāk ir tumšākās ogās. 100 gramos zemeņu ir 6,2 grami cukura,tāpēc tās ēdot, jābūt uzmanīgiem cilvēkiem, kam ir cukura diabēts. Tāpat šīs ir alerģiskas ogas un arī maziem bērniem jādod piesardzīgi. Alerģija var izpausties kā ādas apsārtums, nieze, slikta dūša, caureja, iesnas vai pat smakšana.
Apēdot 1 kilogramu zemeņu, cilvēks uzņem aptuveni 340 kaloriju.
Lūk, vēl astoņi iemesli, kāpēc zemenes to īstajā sezonā tomēr būtu jāēd.
Zemenes stiprina imunitāti
Zemenes ir lielisks C vitamīna avots – viena porcija zemeņu satur 51,5 miligramus šī vitamīna, kas ir apmēram puse no dienā nepieciešamās C vitamīna devas. Tas stiprina imunitāti, kā arī darbojas kā spēcīgs antioksidants.
Uzlabo acu veselību
Zemenēm piemītošās antioksidanta īpašības spēj arī novērst kataraktu, kas ir acs lēcas apduļķošanās. Zemenēs esošais C vitamīns aizsargā acis no skarbajiem UV stariem, un tas spēlē arī nozīmīgu lomu acs radzenes un tīklenes stiprināšanā.
Vairāk par šo slimību lasiet šeit: delfi.lv/vina/
Palīdz kontrolēt svaru
Svara kontrole ir efektīvākais veids kā izvairīties no saslimšanas ar 2. tipa cukura diabētu un sirds slimībām. Zemenes ir mazkaloriju ogas – vienā zemenē ir 28 kilokalorijas. Tās būs lielisks neveselīgo našķu aizstājējs, jo to sastāvā ir arī salīdzinoši zems dabīgo cukuru daudzums – 4 grami vienā ogā.
Palīdz cīņā pret vēzi
Vitamīns C ir arī viens no antioksidantiem, kas var palīdzēt, ja ir saslimšana ar vēzi, jo tas stiprina imūnsistēmu un, kā zināms, laba imūnsistēma ir labākais ierocis cīņā ar šo slimību. Zemenēs atrodama arī ellagic skābe un ir pierādīts, ka tai piemīt īpašības, kas palīdz ierobežot vēža šūnu augšanu.
Uzlabo ādas veselību un tvirtumu
Zemeņu lietošana uzturā, uzlabot arī ādas elastību un izturību. Rūpēs par ādas veselību ogās esošais C vitamīns ir nozīmīgs, jo piedalās kolagēna ražošanā. Novecojot, kolagēna daudzums organismā samazinās, savukārt ēdot produktus, kas bagāti ar C vitamīnu, āda spēj saglabāt tās jauneklīgo izskatu un, protams, veselīgāku ādu. Tomēr C vitamīns nav vienīgā zemeņu sastāvā esošā viela, kas palīdz uzturēt ādu tvirtāku un samazināt grumbas. Ir pierādīts, ka arī ellagic skābei piemīt īpašības, kas var novērst kolagēna daudzuma samazināšanos organismā, kā arī novērst ādas šūnu reakciju uz iekaisumu.
Sirds veselības stiprinātājs
Zemeņu iekļaušana uzturā ietekmē arī mūsu mazā dzīvības motoriņa veselību, jo zemeņu sastāvā esošā ellagic skābe un flavonoīdi darbojas kā antioksidanti un ietekmē sirds veselību dažādos veidos. Šīs ogas ieteicams uzturā iekļaut arī tiem, kuriem ir paaugstināts holesterīna līmenis.
Regulē asinsspiedienu
Kālijs ir vēl viena sirds veselībai nepieciešama uzturviela un ar 134 miligramiem vienā porcijā, zemenes uzskata par labu kālija avotu. Kālijs palīdz samazināt asinsspiedienu, ja tas ir pārāk augsts. Pateicoties zemenēs esošo vielu labajai ietekmei uz veselību, tās atzītas kā vienas no visvairāk ieteiktajām ogām, ko lietot uzturā, rūpējoties par savas sirds veselību.
Zemenes uzlabo grūtnieču veselības stāvokli
Zemeņu sastāvā atrodams arī B vitamīns – vienā porcijā 21 mikrograms. B vitamīns ir nepieciešams grūtniecēm bērniņa gaidīšanas pirmajās stadijās, lai palīdzētu attīstīties mazuļa smadzenēm, galvaskausam un muguras smadzenēm. Zemeņu lietošana uzturā var novērst arī iespējamu dažādu defektu iedzimtību.