Pludmales sezona jau sākusies, un visi vēlas izskatīties iespējami labāk. Ja neesi apmierināts ar savām ķermeņa aprisēm, iespējams, šai sezonai vairs nepagūsi sagatavoties, lai sasniegtu vislabākos rezultātus, taču nākamajai gan. Nekad nav par vēlu sākt sportot, veselīgi ēst un piekopt dzīvesveidu, kas palīdzēs justies možam un skaistam, saka 14 Ginesa rekordu īpašnieks, spēkavīrs, fitnesa treneris un uztura speciālists Sergejs Koņušoks no Ukrainas, ar kuru Latvijā bija iespējams tikties arī portālam "Rutks.lv". Piedāvājam eksperta ieteiktus četrus pamatprincipus pareizai ēšanai, kas liks taviem liekajiem kilogramiem pamazām pazust.
1. Dienā jābūt no piecām līdz sešām ēdienreizēm, pārtiku uzņemot nelielām porcijām. Kā skaidro speciālists, šādai pieejai ir fizioloģisks efekts, jo tas darbojas vēl no seniem laikiem, kad ēdiena iegūšanai cilvēkiem nācās medīt. Toreiz pārtika nebija pieejama tādā daudzumā, kā būtu nepieciešama. Saņemot pārtiku reti, organisms ir spiests uzglabāt rezerves jeb krāt taukšūnas. Savukārt ja ēdienreižu biežums ir ik pēc divām vai trim stundām, organisms zina, ka nekas lieks nav jāuzkrāj, ka pārtiku varēs iegūt pēc nepieciešamības.
2. Katrā ēdienreizē jāuzņem olbaltumvielām bagāta pārtika. Ēdot ēdienu, kas bagāts ar olbaltumvielām, organisms saņems nepieciešamo enerģiju. Saskaņā ar olbaltumvielu diētas principiem cilvēkam dienā jāsaņem ap 30 gramiem olbaltumvielu, tas ir daudzums, ko cilvēka organisms spēj saglabāt, pārējais - ir lieks. Olbaltumvielas atrodamas gan augu valsts produktos, gan dzīvnieku. Tiek uzskatīts, ka augu olbaltumvielas atšķirībā no dzīvnieku olbaltumvielām ir mazāk vērtīgas, jo tajās trūkst neaizvietojamo aminoskābju. Lai nodrošinātu pieauguša cilvēka organismu ar optimālu olbaltumvielu daudzumu, no kopējā olbaltumvielu daudzuma ēdienkartē ir jābūt ne mazāk kā 50% dzīvnieku olbaltumvielu un 50% augu valsts olbaltumvielu.