Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kalcijs veido veselus kaulus, zobus un nodrošina muskuļu, šūnu, kā arī nervu normālu darbību. Pieaugušam cilvēkam normālā kalcija dienas deva ir 1000 - 1200 miligrami, ko iespējams uzņemt, piemēram, izdzerot trīs līdz četras kārtīgas glāzes piena. Tomēr tas nav vienīgais variants, un arī tie, kas nepanes pienu vai ir vegāni, var atrast piemērotus produktus, ko iekļaut ēdienkartē, un saglabāt veselus kaulus.

Interesanti, ka 70 kilogramus smaga, vesela cilvēka organisms satur aptuveni 1,4 kilogramus kalcija. 99% no tā atrodas kaulos un zobos, bet tikai 1% - audu šķidrumos.

Lūk, veselības žurnāla "Health" ieteiktie produkti kalcija uzņemšanai - šajā sarakstā noteikti atradīsi ko tādu, kas tev tiešām garšo! Daudzus no minētajiem produktiem tieši pašlaik var atrast dārzos un tirgū. Īpaši šie ieteikumi noderēs vecāka gada gājuma cilvēkiem, lai izvairītos no osteoporozes, grūtniecēm un jaunajām māmiņām.

Zaļie lapu salāti un visu veidu kāposti

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 grami kāpostu satur 110 miligramus kalcija

Turklāt minētais daudzums kāpostu vai salātu, kas pielīdzināms ceturtajai daļai dienas devas kalcija, satur arī gandrīz trīs dienas devas A vitamīna, kas palīdzēs acu gaišumam un redzes asumam. Labā ziņa ir, ka kalcijs šajos produktos būs gan, ēdot tos svaigā veidā, gan arī termiski apstrādātus. 

Turklāt kāposti ir īsts tievētāju sapnis, jo tajos ir ļoti maz kaloriju, bet liels daudzums K vitamīna un vielu, kas palīdz asinsrecei.

Brokoļi

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 grami svaigu brokoļu satur 60 gramus kalcija

Tici vai nē, bet šie zaļie dārzeņi satur arī divreiz vairāk C vitamīna nekā, piemēram, apelsīni. Tāpat pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kas bieži uzturā lieto brokoļus ir mazāks risks saslimt ar konkrētām onkoloģiskām slimībām – zarnu vai urīnpūšļa vēzi.

Cūku pupas

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 grami vārītu cūku pupu satur 85 miligramus kalcija

Cūku pupas ir populāras ne tikai pie mums, arī Ķīnā un Japānā tās ēd jau tūkstoš gadus, un nav jau brīnums – tas ir īsts spēka ēdiens. Tas ir viens no retajiem ne dzīvnieku izcelsmes produktiem, kas satur visus nepieciešamos proteīnus, deviņas nepieciešamās aminoskābes, kā arī lielu daudzumu šķiedrvielu.

Ķīnas kāposti

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 grami Ķīnas kāpostu satur 70 miligramus kalcija

Minētais daudzums Ķīnas kāpostu satur tikai deviņas kalorijas! Svaigā veidā tos ēdot, tiks uzņemts arī daudz A un C vitamīna, kā arī kālijs. Turklāt, tāpat kā kāpostus, šos dārzeņus var iegādāties visu gadu, un visu gadu tajos ir minētās vielas. Īpaši veselīgi ir tos ēst svaiga veidā vai īsu brīdi termiski apstrādātus.

Vīģes

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kalcija saturs: 200 grami žāvētu vīģu satur 210 gramus kalcija

Vīģes ir arī labs un veselīgs deserts, kurā ir daudz augļu cukuru, šķiedrvielu un kālija. Tāpat vīģes apgādā organismu ar magniju, kas ļoti nepieciešams dažādu bioķīmisku darbību veikšanai, piemēram, muskuļu darbības nodrošināšanai, tostarp sirds ritmam.

Apelsīni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kalcija saturs: vienā lielā apelsīnā ir aptuveni 70 miligrami kalcija

Apelsīni ir arī lielisks C vitamīna avots, kā arī tajos ir maz kaloriju, un tie ir bagāti ar antioksidantiem un šķiedrvielām.

Sardīnes un austeres

Foto: iStock

Kalcija saturs: 200 grami satur aptuveni 500 miligramus kalcija

Šīs zivis un gliemenes labi papildinās daudzas maltītes, un tās ne tikai sniegs organismam lielu kalcija devu, bet būs arī B12 vitamīna avots, kas ir ļoti nepieciešams smadzeņu un nervu sistēmas darbības nodrošināšanai. Tāpat tajās ir kaulu veselībai tik svarīgais D vitamīns, kas palīdz uzņemt arī kalciju.

Lasis

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 gramos konservēta laša ar asakām ir 400 miligrami kalcija.

Protams, var izvēlēties arī svaigu lasi un tajā ir tikpat vai pat vēl vairāk kalcija, tomēr arī bundžiņa konservēta laša ir gandrīz 44% dienas deva kalcija, kā arī krietns daudzums olbaltumvielu un labo taukskābju.

Baltās pupiņas

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 grami vārītu pupiņu satur 110 miligramus kalcija

Šis demokrātiskais ēdiens ir arī lielisks šķiedrvielu, olbaltumvielu un dzelzs avots, kā arī viens no labākajiem kālija avotiem. Tāpat tajās ir labie tauki, kas palīdz vielmaiņai un sirds un asinsvadu veselībai.

Sojas siers tofu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kalcija saturs: 200 grami satur ap 420 miligramus kalcija 

Šis ir viens no labākajiem produktiem, ko lietot, ja esi vegāns. Tas ir augu valsts produkts, kurā ir gan daudz olbaltumvielu, gan kalcija, un to var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam.

Mandeles

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kalcija saturs: 23 mandeles (ieteicamā deva) satur 75 miligramus kalcija

Mandeles ir vieni no veselīgākajiem riekstiem , kas satur aptuveni 12 % no nepieciešamās olbaltumvielu dienas devas, kā arī daudz E vitamīna un kālija. Tāpat tajās ir daudz labo tauku, kas palīdz pazemināt sliktā holesterīna līmeni asinīs, tāpēc tās ir ļoti ieteicamas, lai saglabātu sirds un asinsvadu veselību.

Vairāk par veselīgākajiem un ne tik veselīgajiem riekstiem.

Piens un siers

Foto: Shutterstock

Kalcija saturs: 200 gramos siera ir nepieciešamā dienas deva kalcija, bet 200 gramos piena, jogurta vai kefīra ir 240 miligrami kalcija

Piena produkti neapšaubāmi ir labākais kalcija uzņemšanas veids, īpaši veselīgi ir skābpiena produkti, kas palīdzēs uzlabot arī gremošanu. Protams, labāk izvēlēties produktus ar zemu tauku saturu, lai neuzņemtu pārāk daudz slikto tauku un izvairītos no augsta holesterīna līmeņa asinīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!