Pēdējā laikā pasaulē arvien lielāku popularitāti sākusi iemantot svaigēšana. Ja arī tu vēlies izmēģināt savu ēdienkarti veidot vien no termiski neapstrādātiem produktiem vai izvēlēties daļēju svaigēšanu, vasara ir teicami piemērots laiks, kad savā uzturā ieviest minētās pārmaiņas. Šai sakarā piedāvājam interneta veselības žurnāla webmd.com, farmaceita Jāņa ventiņa uztura speciālistes Ingas Pūces apkopotos ieguvumus, ko veselībai sniedz svaigēšana, kā arī būtiskus priekšnoteikumus, ko ņemt vērā, ēdienkarti veidojot no termiski neapstrādātiem produktiem.
"Ja ar svaigēšanu tiek domāta diēta, kuru ievērojot, netiek lietoti pārtikas produkti, kas sagatavoti temperatūrā augstākā par 47 °C (tai skaitā gaļa un zivis), tad no termiski neapstrādātiem gaļas un zivju produktiem var tikt iegūti dažādi parazīti vai rasties infekcijas.
Tāpat daļa uzturvielu organismā tomēr labāk uzsūcas no termiski apstrādātiem produktiem (piemēram, burkānos esošie karotinoīdi), un cilvēka organisms pilnvērtīgāk izmanto tieši termiski apstrādātu gaļu. Ja gaļas produkti no ēdienkartes tiek izslēgti, tad var rasties, piemēram, B12 avitamonoze.